У Дніпрі стався мовний скандал

З 16 січня 2021 року набув чинності "Закон про мову", згідно з яким надання послуг громадянам має відбуватися українською мовою. Однак не всі співробітники закладів дотримуються чинного законодавства. Так, у Дніпрі офіціантка відмовила клієнтці в обслуговуванні державною мовою, зазначивши, що віддасть перевагу вивчити французьку. Як закінчився мовний скандал повідомляє портал 49000.com.ua.

Повідомляється, що офіціантку звільнили, але водночас господиня закладу не стала на бік клієнтки. На її думку, людина може говорити російською, якщо йому так зручніше. Також вона додала, що співробітниця могла просто не знати української.

"Можливо, потрібно було почати розмову українською, але, якщо вона її не знає, то навіщо мову паплюжити і принижувати нашу Україну", - сказала жінка.

Тепер же заклад шукає співробітників, які володіють українською мовою. Варто зазначити, що офіціантка порушила закон "Про забезпечення державної мови, як державної", згідно з яким спілкування з клієнтами має проходити українською мовою. Винятком може бути тільки якщо клієнт сам попросить працівника перейти на іншу мову.

Відзначається, що на перший раз заклад "відбувся переляком" і штрафувати його не будуть, однак у разі повторного порушення доведеться заплатити від 5100 до 6800 гривень штрафу.

Саму клієнтові Анну Счасну такий сервіс не задовольнив. Жінка вважає поведінку офіціантки неприпустимою. Вона зазначила, що в Дніпрі не в новинку чути подібні заяви, мовляв, це російське місто і останнім часом таких коментарів досить багато.

Раніше портал Hyser писав про те, що депутат від фракції "Голос" потрапив у гучний скандал.

Також портал Hyser писав про те, що президент України Володимир Зеленський записав звернення до нації російською мовою.

Крім того, портал Hyser повідомляв, що відомого українського ведучого звільнили через жарти про українську мову.