Депутати підтримали скасування переведення годинників

Депутати Верховної Ради України підтримали в першому законопроєкт про обчислення часу. Таким чином, якщо документ підтримають в Україні скасували сезонне переведення годинників, передає видання BBC Україна. Тобто, надалі на території України або залишиться так званий зимовий час, або буде встановлений час за міжнародною шкалою.

В нашій державі переводять годинники на літній час в останню неділю березня, а на зимовий - в останню неділю жовтня. Восени переводять стрілку на годину назад, а навесні - вперед. Серед причин, як прийнято вважати, і економія електроенергії.

Ситуацію вже коментував і віцеспікер парламенту Руслан Стефанчук, який і є автором цього законопроєкту. За його словами, вчені вже давно довели, що зміна часу по сезонах шкідлива для здоров'я людей. Під час підготовки законопроєкту це депутатам підтвердили і українські спеціалісти. При цьому немає жодних доказів того, що такий процес може добре вплинути на економіку. Враховуючи, що життя та здоров'я людей на першому місці, Стефанчук вважає, що правильним є відмова від переведення годинників.

Варто зазначити, що в Європейському союзі вже теж відмовилися від переведення годинників. Таке рішення в ЄС прийняли ще в 2019 році. Так, європейські країни, які відмовляються від такого процесу, переведуть годинники в жовтні поточного року вже в останній раз.

Годинна зона, в якій знаходиться Україна, відповідає другому годинному поясу, тобто - UTC+2. Руслан Стефанчук також вважає, що таке рішення вплине і на деокупацію та реінтеграцію тимчасово окупованих територій. Варто зазначити, що на окупованих територіях країна-агресор запровадила московський час - UTC+3.

Нагадаємо, раніше портал Hyser писав про те, що в парламенті зареєстрували законопроєкт, який передбачає збільшення аліментів. З'явилися подробиці ініціативи.

Також повідомлялося, що в українському парламенті з'явився новий законопроєкт, який стосується безготівкових платежів. Зазначається, що нові правила торкнуться навіть грошових переказів.

Крім того, до Верховної Ради подали законопроєкт, який передбачає введення нових штрафів. Стало відомо, за що українці будуть платити як мінімум 680 гривень.