Одеський авіазавод почне збирати вертольоти UH-1 Iroquois

В Одесі готові збирати американські вертольоти UH-1 "ірокез", які допоможуть українським захисникам в боротьбі з агресором. Однак, попередньо, Одеському авіазаводу необхідно отримати ліцензію на виробництво техніки в компанії Bell Textron. Про це інформує польське видання Zbiam.pl.

В американській компанії Bell Textron заявили, що жодне українське підприємство, в тому числі "Укроборонпром" не зверталися до них для отримання дозволу на складання UH-1 "ірокез". Однак в Bell Textron відзначили, що готові до співпраці і можуть видати українським підприємствам ліцензію на виробництво і модифікацію вертольотів.

Вертоліт UH-1 Iroquois. Фото: скріншот Youtube-відео
Вертоліт UH-1 Iroquois. Фото: скріншот Youtube-відео

Для початку складання американських вертольотів Україні необхідно направити в компанію Bell Textron офіційний запит за процедурою FMS (Foreign Military Sale). Відзначається, що це стандартна процедура покупки озброєння з США.

У компанії Bell підкреслили, що на даний момент на експорт пропонується модифікація вертольота UH-1 Iroquois - UH-1Y Venom.

Варто відзначити, що напередодні глава Державного концерну "Укроборонпром" Юрій Гусєв під час візиту на Одеський авіазавод, заявив, що перший Bell UH-1 Iroquois буде зібраний вже влітку цього року, до 30-річчя Незалежності України. Також він анонсував створення спеціалізованої школи для навчання нових авіаконструкторів, яка може з'явитися на базі Одеського політехнічного університету. За словами Гусєва таке рішення допоможе збільшити обсяги виробництва на підприємстві.

На думку експертів збірка американських вертольотів - великий прорив. Оскільки це дасть можливість для подальшого розвитку співпраці. Відзначається, що Одеський авіазавод насправді має великий потенціал і співпраця США дасть можливість укладати договори з іншими країнами.

Раніше портал Hyser інформував, що Джо Байден вперше з моменту вступу на посаду глави США публічно прокоментував ситуацію в Україні.

Також портал Hyser інформував, що Пентагон надасть Україні військову допомогу на 125 мільйонів доларів.

Крім того портал Hyser повідомляв, що американський дипломат повідомив про погіршення відносин Росії і США.