З листопада по березень вартість бензину в Україні зросла в середньому на 25,4%, а на дизельне паливо – 22,7%. За песимістичними прогнозами експертів, ціни на АЗС продовжать рости, в кращому випадку - залишаться на колишньому рівні.

Як писати видання Obozrevatel, тенденція до подорожчання палива намітилася ще восени 2020 року. Але найсуттєвіше ціни підскочили в березні.

Так, наприклад, бензин марки А-95 в кінці зими коштував в середньому 25,35 грн/л, а зараз – вже 28,34 грн/л (+11,8%). Ціни на дизель також істотно зросли: в лютому 24,74 грн/л, а в березні вже 27,74 грн/л (+12%).

На жаль, і ті, хто заправляють машину газом заощадити не зможуть. У лютому - 12,7 грн/л, а на даний момент-15,38 грн/л (+21%).

Основна причина зростання цін на АЗС – подорожчання нафти та нафтопродуктів на європейських ринках.

Як повідомляє консалтингова група "А-95", з листопада 2020-го Нафта стала дорожчою на 81%, бензин А – 95 – на 76%, а дизпаливо - на 75,5%. Україна імпортує близько 85% палива, тому наші роздрібні ціни прив'язані до цього ринку.

Для порівняння, в Європі зростання роздрібних цін набагато динамічніше. Наприклад, за останні 4 місяці ціни на бензин в Німеччині зросли приблизно на 45%.

Деякі фахівці говорять про те, що в зростанні цін "винна" і сезонність. У попередні роки бензин зазвичай починав дорожчати з березня, коли активізуються аграрії, і дешевшав на зиму, в період найнижчого споживання.

Експерти відзначають, ціни на паливо так само прив'язані до курсу валют, адже купують його за долари, а акцизний податок держава нараховує в євро. На щастя, курс поки стабільний. Але якщо протягом наступних місяців гривня почне падати, варто чекати чергового витка зростання цін.

Бензин і нафтопродукти поки збережуть високу ціну. Причина цього - обмеження видобутку нафти країнами ОПЕК+.

За підрахунками Консалтингової групи "А-95", в Україні бензин і дизельне паливо ще не використовували свій потенціал зростання. Бензин може подорожчати ще на 1,7 грн/л, а дизпаливо – на 1,25 грн/л.

Поки нафтопродукти на європейських ринках демонструють тенденцію до зростання, тому і бензин на наших АЗС, найімовірніше, відставати не буде.

Газ якщо і подорожчає, то до 50 копійок. Експерти впевнені, якщо літр автогазу буде коштувати на заправці більше ніж 60% від ціни літра бензину А-95, його ніхто купувати не буде.

Раніше "Нyser" писав про те, які "євробляхи" можуть не пройти технічний огляд.

Також наш портал повідомляв, Геращенко сповістив про нові штрафи для водіїв.

Нагадуємо, у МВС поки вирішили не штрафувати автомобілі, які не мають української реєстрації.