Вже до другого читання народні обранці можуть посилити норми закону Про митне оформлення "евроблях".

Цього тижня голова профільного комітету з питань митної політики та податків Данило Гетманцев запропонував обмежити термін пільгового розмитнення "євроблях" строком у 3 місяці замість півроку, як сьогодні записано в законопроекті, пише "Сьогодні".

Також Гетьманцев запропонував обмежити дію закону тільки на легкові автомобілі, а вантажівки і мотоцикли виключити зі списку.

Крім того, пропонується обмежити можливість пільгового розмитнення автомобілями, які відповідають екологічним нормам не нижче Євро-2, тобто виготовлені не раніше 2007 року; розмитнювати за пільговими ставками тільки автомобілі, які в'їхали в Україну до 31 грудня 2019 року (у нинішній редакції законопроекту – до початку 2021).

Які правки залишаться в законі, а які приберуть вирішать народні депутати в ході голосування в залі Верховної Ради під час обговорення цього законопроекту в другому читанні. Коли це станеться, поки невідомо.

Евробляхи, фото: akzent.zp

Нагадаємо, що Верховна Рада затвердила новий закон про розмитнення "євроблях".

Уточнюється, що даний законопроект підтримало 259 депутатів. Згідно з прийнятим законом, розмитнити можна лише автомобіль однієї категорії на одну людину.

Новий закон стосується тільки тих автомобілів, які були ввезені на територію України в період до 31 грудня 2020 року і знаходяться тут в митних режимах тимчасового ввезення або транзиту. Тобто мова йде про "євробляхи", які були ввезені до початку 2021 року.

Також можна розмитнити тільки автомобіль однієї категорії на одну людину - це може бути одне легкове авто або навіть один причіп. Крім того, авто обов'язково повинно відповідати екологічним стандартам не менше "Євро2", що є важливим пунктом в документі.

Разом з тим згідно з документом, його можливостями можна скористатися тільки протягом 180 днів з того моменту, коли він заробив. Завдяки йому розмитнити автомобіль можна буде за такою формулою: ставка = ставка Базова + Vе + Fе.

Раніше Hyser писав про те, що у поточному році багато українських автовласників зобов'язані заплатити транспортний податок.

Також Hyser повідомляв, що у Державній податковій службі розповіли, коли платити податки не потрібно.

Нагадаємо, що власникам "євроблях" пропонують надати більше пільг при розмитненні.