У квітні піднімуться ціни на овочі борщового набору

В Україні піднялися в ціни овочі, які необхідні для приготування борщу. Які цінники побачать українці в магазинах у квітні, говориться в прогнозі на сайті "Сьогодні".

У березні ціна одного кілограма буряка становила 6,5 гривні, капуста коштувала 6 гривень, а кілограм моркви можна було купити за різною ціною: від 4,5 до 7 гривень. Знизилися ціни тільки на картоплю - до 7,2 гривні за кіло. Проте вже у квітні злетять ціни на всі овочі борщового набору.
Експерти відзначають, що підвищення цін на овочі зрозуміле і є нормальною практикою. Так, навесні запаси овочів починають закінчуватися і попит покупця вже починає випереджати пропозицію. Через це овочі минулого врожаю дорожчають. Також для того, щоб зберегти продукцію нормальної якості до весни необхідні спеціальні умови, які вимагають витрат. У зв'язку з цим виробник підвищує ціни, щоб компенсувати витрати.

У той же час деякі овочі в квітні починають дешевшати, а саме: тепличні огірки, редис і рання капуста. За словами експертів така динаміка зберігається аж до наступного врожаю. Тобто старі овочі додають в ціні, а нові навпаки дешевшають.

До слова, подорожчання торкнулося не тільки овочів. Так, за даними Національного банку через низькі врожаї у 2020 році підскочили ціни на соняшникову олію та продукти її переробки. Також внаслідок низького врожаю додав у ціні хліб та інші вироби з борошна. Крім того, виросли цінники на м'ясних і рибних продуктах, сухофруктах, кетчупах, сирах і рисі.

Раніше портал Hyser писав, що ціни на сигарети в Україні злетіли в кілька разів. Українцям слід готуватися до того, що незабаром за одну пачку сигарет доведеться платити 100 гривень.

Також портал Hyser повідомляв, що в Україні вартість деяких видів м'яса і сала підвищиться мінімум на 10%.

Крім того портал Hyser інформував, що в Україні подорожчали продукти. За минулий рік в ціні піднялися практично всі продукти, проте найсильніше подорожчали яйця, масло і цукор.