У Верховній Раді України прийняли за основу проєкт закону про державну іпотеку

У парламенті схвалили законопроєкт №5308, відповідно до якого, Державна іпотечна установа буде приєднана до приватного акціонерного товариства "Українська фінансова житлова компанія", а "за" проголосувало 263 нардепи.

Як вказується в супровідній записці, метою цього проєкту закону є створення необхідних передумов для швидкої реалізації ініціативи Президента України Володимира Зеленського, відомої під назвою "доступна іпотека". А об'єднання ДІУ і "Укрфінжитло" пояснили тим, що таке рішення дозволить сконцентрувати фінансові кошти для здійснення необхідних фінансових і кредитних алгоритмів у забезпеченні громадян України житло, що забезпечить безболісну діяльність ринку іпотечного кредитування.

Зокрема, передбачається, що Міністерство фінансів України здійснить випуск ОВДП (облігацій внутрішньої державної позики), з подальшою передачею в держвласність або обміном на аналогічні цінні папери від "Укрфінжитла". Це має забезпечити громадян України житловою нерухомістю та врегулювати деякі питання щодо діяльності "Укрфінжитла", через його злиття з Державною іпотечною установою.

Крім цього, документом передбачається збільшення планових показників внутрішніх позик уряду на 20 мільярдів гривень, що визначить даною сумою планові показники по загальному фонду держбюджету. Передбачається, що після вступу проєкту в законну силу, держава зможе виділити близько 8 000 іпотечних кредитів на придбання житла, і ще близько 12 000 на оренду квартир з подальшим викупом громадянами України.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, що після схвалення чергового законопроєкту, банкам стане невигідно працювати з популярними західними сервісами, такими як Google Pay і Apple Pay.

Також раніше наш портал повідомляв про те, що народні депутати пропонують заборонити продаж нерухомості без земельної ділянки.

А до цього ми розповідали про те, що у нашій країні уріжуть зарплати чиновників органів державної та місцевої влади.