Українцем повідомили хорошу новину щодо колекторських фірм

Одним з найбільш неприємних аспектів кредит в Україні для величезної кількості громадян було існування колекторських фірм, які, вибиваючи борги, часто переступали кордон і вторгалися в особисте життя боржників. Нещодавно, однак, набув чинності закон, який захищає громадян від колекторського свавілля.

В даному законі позначено, що колектори зобов'язані вести себе з боржниками етично. Якщо фінансова установа залучає колекторську компанію до повернення боргу, то така фінустанова має право співпрацювати тільки з колекторами, які включені до реєстру колекторських компаній. У разі порушення цих правил потрібно буде виплачувати штрафи.

Крім цього, в законі пояснюється різниця між поняттями "кредитор" і "новий кредитор", що легалізує передачу або продаж боргу колекторської компанії.

До кредитодавцям пред'являються такі вимоги:

  • Дотримання етикету і правил взаємодії з боржниками;
  • Боржника необхідно інформувати про те, що була залучена колекторська компанія, а прострочений борг врегулюють;
  • Фінустанови зобов'язані укладати договори тільки з юрособами, присутніми в реєстрі колекторських копані4
  • Про те, що укладається договір з колекторами кредитодавець зобов'язаний повідомляти в НБУ;
  • Фінустанова зобов'язана стежити за тим, як діє залучена колекторська компанія і давати свої рекомендації;
  • Кредитодавці повинні розривати договори з тими колекторами, яких виключили з Реєстру колекторських компаній.

Колекторські компанії, яким передається борг людини зобов'язані називати свою назву, ПІБ, причину звернення, розмір боргу, а також, якщо того зажадає споживач, повинні протягом семи робочих днів надавати документи, які це підтверджують.

Взаємодія кредитора з споживачем обмежується особистими або телефонними переговорами, відправкою повідомлень і відправкою поштових відправлень. У той же час колектору не можна дзвонити за своєю ініціативою, відправляти СМС-повідомлення в період з 20:00 до 9:00, а також зв'язуватися у вихідні дні і неробочі свята.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що боржників по комуналці попередили про те, що за борги у них можуть забрати житло.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що з 1 вересня "Укрпошта" припинить доставку пенсій. Експерти пояснили, які це створює проблеми.

Також "Hyser" писав, що українським споживачам ЖКП розповіли про те, яким чином без штрафів можна позбутися боргів за комунальними платежами.