Служба безпеки України заблокувала діяльність злочинного угруповання. Вони займалися незаконним переказом коштів, у тому числі через покупку криптовалют. Про це розповіли на сайті СБУ.

"Згідно з попередньою інформацією, зловмисники провели фінансові операції більш ніж на 240 млн грн, 65 млн з яких – пов'язані з відмиванням коштів. Зараз перевіряється інформація про можливу підтримку фігурантами терористичних угруповань" ДНР/ЛНР", - сказано в повідомленні.

Оперативники спецслужби встановили, що організатори створили низку онлайн-ресурсів. Через окремі сайти і телеграм канали вони дозволяли користувачам конвертувати криптовалюта в готівку в особливо великих розмірах. При чому їх клієнтами були не тільки громадяни України, а й з країн колишнього СНД, зокрема РФ, а також жителі так званих "Л/ДНР".

Співробітники СБ України задокументували організаторами проведення фінансових операцій на понад 240 млн грн. За попередніми висновками експертів, понад 65 млн грн з них пов'язані з відмиванням коштів. Для легалізації грошей ділки скуповували нерухомість, земельні ділянки та дорогоцінні метали.

Під час обшуків у Києві та Харкові правоохоронці вилучили:

  • понад 43 млн грн;
  • більше 800 кг срібла в банківських злитках;
  • комп'ютерну техніку, флеш-носії, мобільні телефони;
  • документи, що підтверджують проведення угод.

Одночасно Держфінмоніторингом зупинені видаткові фінансові операції за певними банківськими рахунками учасників протиправної діяльності.

Наразі тривають слідчі дії у кримінальному провадженні за СТ. 190 та 209 Кримінального кодексу України.

Операція проводилася Головним управлінням контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБ України спільно зі слідчими Національної поліції під процесуальним керівництвом Дарницької окружної прокуратури та у взаємодії з Держфінмоніторингом.