Незабаром українці зможуть спостерігати "чарівне" явище в небі - зорепад. Найактивніший цикл очікується з 5 по 7 травня. Саме в цей час "падіння" зірок буде видно неозброєним оком.

Відомо, що так званий зорепад, а точніше метеорний потік Ета-Акварид, став видно в небі 19 квітня. Таке незвичайне явище буде спостерігатися до 28 травня. Потік був названий на честь однієї з найяскравіших зірок сузір'я Водолія – Eta Aquarii, поблизу якої розташовується його радіант.

З 5 по 7 травня, відзначають вчені, можна буде побачити до 50 метеорів на годину. А з 3 по 10 травня можна спостерігати 30 і більше метеорів на годину.

Як пояснили фахівці, джерелом травневих Акварид або η-Акварид є пиловий слід, що залишився від комети Галлея. Щорічно у квітні-травні та жовтні Земля проходить крізь нього.

Радимо спостерігати зорепад в досвітні години (з 2 до 4 години ранку) далеко від міських вогнів, тоді ви зможете сповна насолодитися цим явищем. Потрібно направити погляд на південно-східний горизонт. Травневі Аквариди - це швидкі білі метеори зі слідами. Їх швидкість становить майже 67 км / с.

Багато хто вірить, що, якщо побачивши "падаючої зірки" загадати бажання, воно обов'язково збудеться.

На цьому цікаві події в небі не закінчуються. Вчені відзначили, що 26 травня можна буде спостерігати повне затемнення Місяця, яке триватиме 3 години 8 хвилин. Правда, повна фаза триватиме тільки 19 хвилин. Тому для тих, кому цікаво явище, важливо не упустити момент.

Потім 10 червня відбудеться кільцеподібне затемнення Сонця, українці зможуть його спостерігати. Місяць на 30-40 відсотків закриє Сонце. Розпочнеться це красиве явище о 8 ранку. Максимальна фаза затемнення відбудеться о 10:41 і триватиме майже чотири хвилини.

Кільцеподібне сонячне затемнення відбувається так само, як і повне затемнення, але місяць при цьому розташована далі від Землі, тому її диск менше.

19 листопада - ще одне місячне затемнення, а 4 грудня – повне затемнення Сонця.

Що стосується зорепадів, то їх попереду ще багато: 12 серпня - Персеїди, 8 жовтня - Драконіди, 21 жовтня - Оріоніди, 17 листопада - Леоніди, 14 грудня - Гемініди.

Раніше "Нyser" писав про те, що експерти розповіли, коли в травні будуть сильні магнітні бурі.

Також наш портал повідомляв, уламки ракети SpaceX утворили небесне диво.

Нагадуємо, NASA опублікувало цифрове відео з Марса.