У Радянському Союзі розробляли чимало цікавих і часом вкрай оригінальних автомобілів. Але більшість концептів і прототипів так і не вийшли в масове виробництво, залишившись лише на сторінках історії.

У мережі показали цікаві моделі авто з СРСР, які з різних причин так і не дійшли до серії.

ВНДІТЕ-ПТ

Автором даної машини є конструктор Юрій Долматовський. Це було концептуальне таксі, яке автор представив в 1964 році.

Але, як то кажуть у відомій радянській комедії: "Наші люди в булочну на таксі не їздять!"

"Зоря"

Проєкт 1966 року. Машина виготовлена зі склопластику. Модель зробили на Сєвєродонецькій авторемонтній базі, де колись створили мікроавтобус" Старт "з" Кавказької полонянки", а за дизайн відповідав той же художник Юрій Андрос.

ЛАЗ "Україна-1"

Його побудували в 1961 році. Концепт від львівських дизайнерів та інженерів навіть знявся у фільмі "Королева бензоколонки". Виробництво не почалося, як і у його спадкоємців з індексами 67, 69, 71 і 73.

ІЖ ЗИМА

З'явився автомобіль в 1965 році, коли Іжевський завод тільки збирався відкрити перші цехи. Але машинам знайшли більш вигідну заміну - "Москвич".

ІЖ-13 Старт

1968 році почали роботу над автомобілем "Старт", який для радянського автопрому виявився революційним. Але, керівництву країни проєкт не сподобався. Єдиний прототип закінчили й випробували в 1972 році, після чого закинули.

ВАЗ 2101-80

Розробляли в 1975 році. Однак проєкт так і не вдалося реалізувати.

ГАЗ-3101

Прототипи, зібрані в 1973 році, отримали V6, гідропідсилювачі, кондиціонери й шруси. Над автомобілем працювали вісім років, його серійна версія отримала індекс 3102.

ВАЗ-2702 "Поні"

Це був електромобіль! Його розробили в 1979 році в Тольятті.

ВАЗ-2122 "Річка"

Транспортний засіб міг легко плавати у воді. Над військовою версією працювали 10 років. Машину навіть схвалила Державна комісія і рекомендувала до виробництва, але на дворі була вже перебудова, і конструкція виявилася нікому не потрібною.

ЗІЛ-4102

Ця більш компактна і сучасна альтернатива застарілим лімузинам ЗІЛ. Концепція здавалася безпрограшною, але проєкт прикрили майже відразу ж після демонстрації прототипу Михайлу Горбачову.

ЗІЛ-4102. Фото: autowp.ru

ЗІЛ-4102. Фото: autowp.ru

Раніше "Нyser" писав про те, що українець показав "Запорожець" із футуристичним тюнінгом.

Також наш портал повідомляв, у мережі показали нову Таврію, яка буде повністю електричною.

Нагадуємо, українським автомобілістам розповіли, на які бюджетні б/в іномарки варто звернути увагу.