За рік ціни в Україні істотно змінилися, причому не в кращу сторону. Особливо зросла вартість соціального продукту - хліба.

Так у 2021 році, в порівнянні з минулим, хліб виріс в ціні на 12,5%. Про це повідомив директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. Повідомляє "ГолосUA".

Він зазначив, що хліб щомісяця дорожчає на 1-1, 5%.

"Незалежно від ситуації на світовому ринку з ціною пшениці хліб в Україні дорожчає щомісяця на 1-1,5%. І якщо на цей момент в Україні загальна інфляція 7,5%, то за рік хліб в Україні подорожчав на 12,5%", - заявив Олег Пендзин.

За словами експерта, поки на світовому ринку зростає ціна пшениці, варто очікувати й подорожчання хліба в Україні. Він запевняє, що така ситуація з ціною залишиться стабільною до кінця червня 2021 року.

"На світовому ринку ціни на пшеницю ростуть, але вони будуть рости приблизно до червня 2021 року. У червні, я прогнозую, зміняться прогнози на урожай, який збирають в Європі.

І якщо там буде урожай пшениці хороший, то зерно почнуть швидко продавати за зниженою ціною. Якщо на європейському континенті урожай чекатимуть поганий, то ціна пшениці триматиметься, щоб пізніше продати за хорошою ціною", - пояснив фахівець.

Варто зазначити, що цього року посівна кампанія в Україні розпочалася пізніше на два тижні, ніж минулого року. Але за прогнозами Мінекономіки у 2021 році аграрії можуть зібрати урожай зернових на рівні 75,1 млн тонн, що на 14,6% вище показників минулого року.

Однак на формуванні вартості хлібобулочних виробів може вплинути інший фактор - дороге паливо, яке призведе за собою додаткові витрати. Аналітики не виключають подорожчання хлібобулочних виробів на 5-10% вже восени поточного року. Але, якщо урожай видасться відмінним, то це допоможе утримати ціни на колишньому рівні.

Раніше "Нyser" писав про те, що в Україні у два рази подорожчала білокачанна капуста.

Також наш портал повідомляв, експерти прогнозують зниження ціни на яйця в межах 10-15%.

Нагадуємо, вартість гречки до кінця року може зрости до 80 грн. за пачку.