Відтепер при бажанні чоловіки зможуть брати відпустку при народженні дитини.

Президент України Володимир Зеленський вже підписав відповідний закон, який передбачає рівні права обох батьків в отриманні відпустки по догляду за дитиною до трьох років. Про це пише "УНІАН".


У прес-службі Офісу президента уточнили, що це забезпечить рівні можливості для чоловіка і жінки в питанні суміщення роботи з сімейними обов'язками. Іншими словами, не буде більше обмежуватися право батька на отримання відпустки по догляду за дитиною.

Варто відзначити, що до цього ж у відпустку при народженні малюка могли піти батько дитини, бабуся, дідусь або інші родичі, які фактично доглядають за дитиною, тільки при наявності довідки з місця роботи або навчання матері про те, що вона приступила до роботи до закінчення терміну її декрету.


З цієї причини, тільки мати могла передати право на декрет іншим, що український уряд вирішив змінити.

Згідно з новим законом, батькові буде доступна одноразова відпустка при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів, яку повинен буде сплатити роботодавець. Також новоспечений тато може оформити декрет на рівні з матір'ю.

До всього іншого обоє батьків, у яких є маленькі діти або повнолітні з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, зможуть розраховувати на додаткову відпустку.

Раніше "Hyser" писав про те, що українським батькам підказали,
як оформити відпустку до трьох років.

Також наш портал повідомляв, що в Україні все частіше залишають людей без лікарняних.

Нагадуємо, що українців попередили, що тепер виплати лікарняних і декретних вони отримуватимуть по-новому.