В мережі інтернет активно обговорюють новий законопроєкт, який зобов’яже жителів країни віддати всю готівку до банків та ще й заплатити чималий відсоток податків.

Так, на початку поточного року президент України Володимир Зеленський подав до Ради законопроєкти, які дали б змогу легалізувати майно і статки, придбані за рахунок тіньових доходів, пише "24tv".

Повідомляється, що ця спроба провести амністію вже не є першою. Після того, як у ВР з'явилися президентські законопроєкти, зареєстрували ще чотири альтернативні документи, які, однак, мало чим відрізняються. Мова йде про те, що у найближчі роки в Україні має відбутися одноразове декларування активів фізичних осіб.

Кожен українець повинен бути надати повну інформацію щодо своїх статків, нерухомості, земельних ділянок та іншого. Походження майна вказувати не потрібно, але в тому разі, якщо за нього не були сплачені податки – доведеться сплатити певний відсоток.

За словами уряду таке декларування носить добровільний характер.

Багато суперечок викликає документ під номером 5153, яким пропонується віднести готівку до банку та заплатити податки. В документі йдеться про те, що українці зможуть добровільно задекларувати ту частину своїх статків та майна, які вони купили за тіньові доходи. Маються на увазі тіньові доходи, отримані за будь-який період, але лише до 1 січня 2021 року.

Упродовж 10 днів після декларування статків, куплених за неоподатковані гроші, "амністований" має заплатити податок на легалізацію:

5% від вартості, якщо майно чи кошти перебувають в Україні, зокрема на банківських рахунках, в цінних паперах чи банківських металах,
9% від вартості майна, якщо українець тримає його за кордоном (в офшорах),
2,5% – за умови, що на ці "тіньові" доходи були куплені облігації державної позики.

Від цього моменту рахунок у банку, нерухомість чи частка в бізнесі вважається "чистою", і ні податкова, ні суди не зможуть цікавитися, чи сплатили податки з тих грошей, за яких це все придбали.

Експерти кажуть, що податкова амністія не поширюється на ті кошти, які були "зароблені" злочинним шляхом.

Жителі країни, які придбали невелике майно, можуть отримати податкову амністію, не подаючи жодних декларацій, так, якщо йдеться про квартиру до 120 квадратних метрів, будинок до 240 квадратів, транспортний засіб вартістю до 2,25 мільйона гривень. Також амністія не буде діяти на готівку "під матрацом", гроші треба буде покласти на рахунок, придбати на них майно або цінні папери.

Отже, звітувати доведеться і підприємцям, які приховували частину своїх доходів, і найманим працівникам, які отримують зарплатню у конвертах, і тим, хто виїжджає на заробітки за кордон, і тим, хто працює на фрілансі.

Раніше Hyser писав про те, що на сайті Верховної Ради з’явився законопроєкт, прийняття якого дозволить, здійснювати реєстрацію місця проживання онлайн.

Також Hyser повідомляв, що українцям змінили перелік безкоштовних послуг.

Нагадаємо, що в Україні істотно зростуть тарифи на медпослуги.