Близько 10 мільйонів українців у поточному році отримають підвищені пенсії. Однак, деяким громадянам виплати навпаки зменшать, відповідно до закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Як пише "24 канал", є кілька підстав для стягнення частини пенсії: на підставі судового рішення, виконавчих написів нотаріусів, а також інших рішень і постанов, які передбачають виконання аналогічно судовим рішенням.

Згідно із законом, не виключені випадки, коли одночасно можуть бути стягнуті кілька відрахувань. Однак, їх загальна сума не повинна перевищувати 50% або 20%. Черговість же змісту при надходженні на одну людину декількох виконавчих проваджень визначає тільки виконавець.

Пенсійний фонд може знизити виплати в тому випадку, якщо пенсіонер має заборгованість по аліментах, несплачені штрафи, кредитні зобов'язання і т. д.

Зазначається, що на розмір пенсійних виплат може вплинути факт працевлаштування. Наприклад, якщо українець, який має інвалідність влаштується на роботу, то його пенсія зменшиться на 50% (I група інвалідності), або на 10% (II група інвалідності). Також працевлаштування позбавляє права на отримання надбавок на утримання неповнолітніх дітей, тобто дітей до 18 років.

Українець, який отримує пенсію повинен проінформувати управління Пенсійного фонду за місцем проживання про зміну розміру пенсійних виплат, у зв'язку з працевлаштуванням, не менше, ніж у 10-денний термін.

Важливо відзначити, в разі списання частини пенсійних виплат громадянин повинен отримати повідомлення від виконавчої служби або приватного виконавця. Але, можливі випадки, коли повідомлення не доходять до адресата. Тоді українець може звернутися за роз'ясненнями до органів Пенсійного фонду.

Раньше "Нуѕеr" писав про те, що Лазебна розповіла про дірку в Пенсійному фонді.

Також наш портал повідомляв, українцям розповіли більше про накопичувальну пенсійну систему.

Нагадуємо, у Пенсійному фонді розповіли, що тепер необхідні довідки стало простіше отримати.