В Україні може з'явитися так званий COVID-паспорт. У МОЗ планують його запуск до 1 липня. Документ буде містити інформацію про вакцинацію та одужання від коронавірусу, а також про ПЛР-тести.

Про це розповів міністр охорони здоров'я Максим Степанов в ефірі каналу "Україна 24". Він зазначив, що даний сертифікат для зручності громадян буде також інтегрований в додаток "Дія".

За словами чиновника, дані будуть в електронному вигляді. Але якщо громадянину буде потрібно, то можна буде роздрукувати й на папері, на якому обов'язково буде присутній QR-код з зашифрованими даними.

За словами Максима Степанова, COVID-паспорт матиме високий ступінь захисту.

"Це дані з нашої центральної бази даних, які ми будемо вивантажувати в залежності від бажання того чи іншого громадянина", — пояснив глава МОЗ.

Чиновник підкреслив, що міністерство виконало важку роботу, щоб впровадити паспорти вакцинації від COVID-19 в Україні.

Також за словами міністра охорони здоров'я, COVID-сертифікати Україна буде повністю синхронізувати з Європейським Союзом та іншими країнами.

"Дані, які хочуть бачити наші європейські колеги, всі зрозумілі й відомі, ми повністю до цього готові, готові до будь-яких їхніх побажань. Яким чином вони вирішать - для кожної країни окремо або повністю для всього ЄС - це питання до Європейського Союзу", — зазначив Максим Степанов.

Також український міністр висловив упевненість в тому, що COVID-паспорти вдасться запустити в термін до 1 липня.

"Нам не потрібен законодавчий орган, ми розуміємо, що потрібно нормативно, достатньо буде рішень уряду", — зазначив Максим Степанов.

У свою чергу міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчинов заявив, що Україна технічно готова до введення паспортів вакцинації для подорожей. Країна готова робити документи як в електронному або паперовому вигляді, так і у форматі QR-кодів.

Відзначимо, COVID-паспорт вже ввели в Данії, у другій половині травня він з'явиться в Італії. Також у травні розпочнеться тестове використання COVID-паспортів ще в 6 країнах: Греції, Іспанії, Мальті, Болгарії, Естонії та Люксембурзі.

Так званий "зелений" пропуск почне діяти в Європі в другій половині червня. Запуск "зеленого" сертифіката дасть можливість країнам відкрити кордони й відновити туристичні поїздки без проходження самоізоляції та додаткового ПЛР-тестування.

Раніше "Нyser" писав про те, чи можна вакцинуватися, якщо у вас є хронічні хвороби.

Також наш портал повідомляв, в ЄС прийняли рішення послабити вимоги до іноземних туристів.

Нагадуємо, експерти попередили про те, що в Україні з'явився новий штам коронавірусу.