У NASA вже давно називають Китайські космічні запуски "реально небезпечними", мотивуючи це тим, що саме китайці не раз вже прославилися тим, що ступені своїх ракет скидають на свої ж села. Таке було неодноразово, кажуть, в тому числі з людськими жертвами. І ось черговий інцидент.

Так, в ніч на 9 травня очікується падіння на Землю вийшла з під контролю після запуску китайської важкої ракети-носія Long March 5b, а це, пишуть Рос ЗМІ може відгукнутися непередбачуваними наслідками на Землі. Поверхні нашої планети можуть досягти самі жароміцні деталі, в тому числі баки і двигуни, зроблені з нержавіючої сталі і титану.

Відомо, що з космодрому "Веньчан" на острові Хайнань 29 квітня був запущений найбільший і найважчий космічний апарат, коли-небудь побудований в Китаї, вагою понад 20 метричних тонн. Сам запуск пройшов у штатному режимі, але пізніше фахівці втратили управління над ракетою.

На момент ранку, 8 травня сегмент Long March 5b кружляв десь в районі над Індійським океаном, при цьому її швидкість становила більше семи кілометрів в секунду.

Зазначимо, що Китай запевняє світову спільноту, що небезпеки людям ракета не представляє і збиток від її падіння на Землю малоймовірний, так як велика частина уламків ракети згорять при вході в атмосферу, а решта впадуть або у віддаленій від людей місцевості, або в океанські води.

"Вкрай малоймовірно, що вони представляють будь-яку небезпеку, або завдадуть будь-якої шкоди на землі, або завадять польотам",— прокоментував новину про падіння залишків ракети-носія Long March 5b (CZ-5b) офіційний представник МЗС КНР Ван Веньбінь.

А ось у військових США свої розрахунки, як себе поведе "скажена" Китайська ракета при входженні в атмосферу. Згідно з даними американських фахівців, близько 02: 13 за московським часом відпрацювала ступінь китайської ракети-носія Long March 5b увійде в атмосферу в небі над Туркменією. При цьому міністр оборони країни Ллойд Остін вже заявив, що американські військові не стануть збивати брилу космічного сміття, що падає на Землю.

До слова, прогноз вчених США кардинально відрізняється від даних "Роскосмосу", де напередодні заявили, що об'єкт увійде в атмосферу над Тихим океаном. При цьому в зоні ризику опинилися канадська провінція Ньюфаундленд, Нова Зеландія і США. За їхніми даними, апарат може увійти в атмосферу Землі на одному з восьми витків, зроблених щаблем вночі 9 травня за московським часом.

Раніше Hyser писав, що помер відомий астронавт, учасник першої місії з висадкою на місяць.

Крім того, наш портал повідомляв, що уламки ракети SpaceX влаштували фантастичне світлове шоу в небі.