Завдяки гранту в розмірі 24,5 млн євро, виділеного німецьким урядом, в Україні почне працювати програма пільгових іпотечних кредитів для внутрішньо переміщених осіб.

Представник Всеукраїнської асоціації переселенців Руслан Калінін повідомив, що нововведенням є те, що тепер учасників обиратимуть шляхом лотереї, а не по порядку черги, пише "Ообозреватель".

Уточнюється, що було обов'язковою умовою ФРН.

"Програма передбачає револьверний фонд. Тобто гроші працюватимуть ще 20 років, і люди отримуватимуть нові кредити. Переселенці будуть платити кредит щомісяця, і ці гроші будуть підсумовуватися, а на них будуть видаватися нові кредити", – пояснив Калінін і підкреслив, що цей грант – безповоротний, тобто Україні не потрібно буде віддавати гроші.

Отримати таку іпотеку зможуть тільки переселенці, а точні умови отримання можна дізнатися після 11 травня. Проте вже відомо, що термін подачі заявок буде довшим, ніж у минулих програмах.

"Час є, і не треба вже сьогодні або завтра бігти в "Держмолодьжитло", ночувати там, як це було в минулих програмах. Переселенці пам'ятають цей жах. Такого більше не буде. Термін буде більше, ніж був у минулих програмах. Раніше було всього три дні, тому доводилося мало не ночувати під стінами "Держмолодьжитла", – зазначив представник Асоціації переселенців.

Для організації лотереї був обраний міжнародний консультант. Швидше за все, вона пройде онлайн.

Крім того передбачається, що пільги можна буде отримати на придбання житла як на первинному, так і на вторинному ринку.

Раніше Hyser писав про те, що якщо позичальник не має можливості заплатити кредит самостійно, він має право переоформити його на іншу особу, але тільки за його згодою.

Також Hyser повідомляв, що українців зобов'язали заповнити декларації для податкової.

Нагадаємо, що підприємців сповістили про додаткові виплати.