Українцям розповіли, в яких випадках Пенсійний фонд може забрати пенсію

Українських пенсіонерів можуть позбавити вже призначених виплат. У яких випадках можна залишитися без пенсії на старості років, йдеться в законі про "Обов'язковому загальнодержавному пенсійному страхуванні".

Після верифікації частина українських пенсіонерів може залишитися без виплат. Законодавством передбачено як мінімум п'ять причин для того, щоб забрати пенсію. По-перше, позбавити виплат можуть при наявності помилки в прізвищі або якщо виплати отримали за фальшивими документами. Також залишити без виплат можуть пенсіонерів, які якийсь час перебували закордоном або не отримували пенсію протягом пів року. Крім того, позбавити виплат можуть переселенців, які змінили місце проживання.

Так, законом встановлено, що виплата пенсії припиняється на весь період проживання пенсіонера в іншій країні. У Міністерстві фінансів ще кілька рік тому почали перевірку всіх одержувачів соцвиплат, в тому числі і пенсіонерів. Водночас подібну верифікацію проводить Пенсійний фонд.

Так, наприклад, виїзд закордон фіксується міграційною службою. У разі, якщо людина залишає країну на тривалий період, цю інформацію можуть передати в Мінфін під час верифікації, а потім в ПФУ, який в свою чергу може припинити нарахування виплат.

Варто нагадати, що з 1 вересня українських пенсіонерів очікують важливі зміни. Більшості громадян, які отримували виплати через "Укрпошту" доведеться перейти на банківське обслуговування. Доставляти пенсії за адресою проживання будуть лише окремим категоріям пенсіонерів, а саме людям з інвалідністю, які не здатні самостійно пересуватися і пенсіонерам від 80 років і старше. Всім іншим до 1 вересня доведеться вибрати банк в якому вони хочуть обслуговуватися.

Раніше портал Hyser повідомляв, що українським пенсіонерам почнуть масово зменшувати пенсії.

Також наш портал інформував, що глава Мінсоцполітики Марина Лазебна спантеличила заявою про пенсії і зарплати в Україні.