Експерт прогнозує зростання цін на ряд популярних продуктів

З самого початку 2021 року в Україні спостерігається зростання цін на найпопулярніші продукти: яйця, цукор, а також соняшникову олію. Однак найближчим часом в ціні додадуть ще два важливих продукти. Які саме і на скільки розповів економічний експерт Олексій Дорошенко виданню ГолосUA.

Так, за словами Олексія Дорошенка в Україні піднімуться ціни на хліб і м'ясо. Він зазначив, що минулого року були скачки цін на пшеницю. Також подорожчала і сама сировина - всього за кілька місяців на 25%, а хліб - на 20%. Дорошенко підкреслив, що між сировиною і кінцевим продуктом різниця 5%, тому хліб продовжує додавати в ціні.

Експерт зазначив, що зміняться ціни й на яловичину. Підвищення цін пояснюється скорочення поголів'я, але як зазначив Дорошенко, така тенденція спостерігається не тільки в Україні, а й інших країнах.

Разом з тим не всі продукти харчування в Україні тільки набирають в ціні. Експерт зазначив, що деякі товари почали дешевшати, зокрема сезонні овочі. Також почали трохи дешевшати яйця. Дорошенко додав, що українські виробники яєць почали знову виходити на європейські ринки, що не кращим чином позначається на внутрішньому споживачеві. Економіст підсумував, що стабільно триматися і не падають ціни на олію, кукурудзу і комбікорми.

Олексій Дорошенко завив, що одним з головних факторів, який вплинув на ціни продуктів стала пандемія коронавірусу. Через вірус проводилася жорстка санітарна перевірка продуктів, що в свою чергу позначалося на ціні. Однак надалі значних стрибків цін через пандемію не очікується. Продукти будуть дорожчати, але це буде пов'язано з виробництвом. Економіст зазначив, що якщо у світі буде вироблено достатньо продуктів, то ціна на них буде нижче, а якщо мало, то подорожчання неминуче.

Раніше портал Hyser повідомляв, що українські магазини масово напихають людей фальсифікатом м'яса, як вибрати якісний продукт.

Також наш портал інформував, що за словами експертів влітку 2021 року ціни на продукти будуть істотно вище, ніж в аналогічний період минулого року.

Нагадаємо, що в Україні істотно подешевшає надпопулярний продукт.