У парламенті пропонують у два рази підвищити пенсії українцям

У Верховній Раді пропонують підвищити мінімальну пенсію за віком для осіб, які втратили працездатність. Якщо зараз її розмір дорівнює одному прожитковому мінімуму, але вже з початку 2022 року може збільшитися в два рази. Про це йдеться в законопроєкті № 5446.

Внесеним до Ради законопроєктом пропонується встановити розмір пенсійних виплат не менше 2 прожиткових мінімумів для громадян, які втратили працездатність. Тобто розмір мінімальної пенсії збільшиться до 4 тисяч гривень. Підвищення торкнеться тільки тих українців, які мають необхідний стаж, а саме 35 років для чоловіків і 30 років для жінок. У разі прийняття законопроєкту зміни почнуть діяти вже з 1 січня наступного року.

Крім того, документ передбачає підвищення мінімальної пенсії за віком для громадян, які досягли 65-річного віку. Якщо на сьогоднішній день розмір пенсійних виплат цієї категорії становить 40% від "мінімалки", то вже з 2022 року його пропонують підвищити до 70%. Відзначається, що на підвищення можуть розраховувати тільки громадяни, які мають необхідний стаж (35 і 30 років для чоловіків і жінок відповідно). Таким чином враховуючи діючий розмір "мінімалки" в 6 тисяч гривень, мінімальна пенсія може збільшитися з 2,4 до 4,2 тисячі гривень.

Українці, які не мають необхідного стажу також не залишать без підвищення. Так, в законопроєкті передбачено встановлення розміру пенсії пропорційно страховому стажу, але при цьому він не може бути нижче півтора прожиткових мінімумів. На даний момент подібного мінімуму в Україні немає. Таким чином у разі прийняття законопроєкту пенсії для цієї категорії громадян не можуть бути менше ніж 2091 гривень. Крім цього внесений в Раду законопроєкт пропонує підвищити розмір пенсійних виплат у разі втрати годувальника до двох прожиткових мінімумів для непрацездатних громадян.