Експерти розповіли, чи потрібні права і техпаспорт водієві скутера

В Україні збільшили штрафи за керування транспортом без відповідної категорії, тому водії скутерів намагаються уникати співробітників поліції, щоб ті їх не зупинили. Пов'язано це з тим, що багато водіїв скутерів не мають реєстраційних документів через що можна отримати штраф або навіть позбутися транспортного засобу. Чи потрібно водієві скутера мати техпаспорт і права, розповідає портал "Дорожній адвокат".

Експерти відзначають, що на такий транспортний засіб як скутер не завжди потрібно мати техпаспорт і водійське посвідчення. Звичайно, водієві, який не ознайомлений з нормами закону буде складно довести співробітнику поліції зворотне і як результат можна отримати штраф у розмірі 3400 гривень за керування транспортом без прав. Також на 850 гривень можуть оштрафувати за відсутність свідоцтва про реєстрацію плюс до всього транспортний засіб можуть відправити на штрафмайданчик.

Якщо ж водії спіймають повторно з цим же порушенням, то йому загрожує штраф 1700 гривень або від 30 до 40 годин громадських робіт, з платним вилученням транспортного засобу або без такого.

Щоб уникнути такої долі водіям скутерів слід розуміти в яких випадках правоохоронці можуть вимагати ці документи. Згідно із законодавством України обов'язковій реєстрації підлягають транспортні засоби, які відносять до категорії "механічні". Тому наявність документів потрібна тільки для водіїв, які керують скутерами з електродвигуном потужністю від 3 до 4 кВт, а також всі ТЗ з двигуном внутрішнього згоряння.
У разі якщо скутер має потужність нижче 3 кВт він не вважається "механічним" транспортом, і водій може користуватися ним без наявності прав і техпаспорта.

Раніше портал Hyser повідомляв, що "листи щастя" надсилатимуть не всім водіям.

Також наш портал інформував, що українських водіїв знову змусять проходити техогляд.

Нагадаємо, що Патрульна поліція опублікувала список трас, на яких найчастіше відбуваються ДТП.