Одержувачам субсидій нагадали, що з першого травня вони повинні будуть переоформити допомогу на оплату комунальних послуг. Також громадян попередили, ті, хто вже отримав субсидію і при цьому вказав неправдиву інформацію в декларації або знову подасть неправильні дані й отримає з їх допомогою кошти, повинні будуть повернути гроші в бюджет.

Як пояснив голова Комітету економістів України Андрій Новак, на цей момент субсидію можуть відібрати, якщо у громадянина є банківський депозит на суму понад 56 тисяч гривень (понад 25 прожиткових мінімумів). Або ж людина здійснила покупку товарів і послуг або купила валюту на 50 тисяч гривень. Пише видання "Главком".

Однак, при цьому в Україні діє закон про банківську таємницю, тобто інформація про депозити повинна бути закритою для третіх осіб. На думку Андрія Новака, така ініціатива Кабінету Міністрів України є не тільки антисоціальною, а й нелегітимною з точки зору права.

Раніше заступник міністра фінансів Роман Єрмолічев заявив, що при перевірці з'ясувалося, 830 одержувачів субсидій за минулий 2020 рік купили валюти на 139,9 млн гривень.

Крім цього, є дані, що позбавити субсидії можуть через поїздку за кордон. Колишній міністр соціальної політики України Андрій Рева зазначив, що деталей по цьому пункту поки немає, але це ще більше насторожує.

Так Рева нагадав, що в країні діє соціальна програма, згідно з якою дітей відправляють на лікування за кордон, зокрема на трансплантацію органів. Він не розуміє чому, якщо сім'я відправиться в іншу країну за цією програмою, вона повинна позбутися субсидії.

"І що, якщо сім'я поїхала, вона не потребує субсидії?", — поставив запитання до уряду Андрій Рева.

Крім того, відомо, що уряд скасував комісії, які дозволяли призначати субсидії в окремих випадках. Як підрахував ексміністр, тільки у Вінницькій області в опалювальний сезон з 36 тисяч субсидій через спецкомісії призначили 19 тисяч. Таким чином, якби комісії були відсутні, то всі ці сім'ї отримали б відмову, але в Кабміні запевняють, що Комісії все одно нічого не вирішують.

Раніше "Нyser" писав про те, що тарифи на електроенергію можуть піднятися до 3 гривень за кВт*рік вже з 1 липня.

Також наш портал повідомляв, українцям розповіли, що являє собою "податкова амністія".

Нагадуємо, стало відомо, які сім'ї не отримають субсидію.