Незабаром в Україні можуть істотно зрости ціни на спиртні напої зокрема на горілку. Пляшка "гіркої" може подорожчати майже до 100 гривень.

Так в Мінекономіки виступили з пропозицією підвищити оптові та роздрібні ціни на алкогольні напої. Відповідний проєкт постанови опублікований на офіційному сайті міністерства.

Відзначається, що ціни на горілку повинні зрости на 6,2%, тобто до 96 гривень за пляшку. Віскі, ром і джин можуть стати дорожче на 5,9%, коньяк — на 5,5%. Найбільше, згідно з документом, ціни збільшать на вина з додаванням ароматизаторів, вермути й винні продукти - до 34%. Слабоалкогольні напої - на 8,5%.

"Зокрема, роздрібні ціни на горілку і лікеро-горілчані вироби — на 6,2%; віскі, ром і джин — на 5,9%; коньяк (бренді) — на 5,5%; сидр, зброджені ягідні й фруктові соки з вмістом спирту не більше 8,5%", — сказано в документі.

При цьому підвищення роздрібних цін на натуральні виноградні вина, ігристі вина і газовані винні напої не планується. Наприклад, роздрібна ціна ігристих і газованих вин повинна бути на рівні 109 гривень за скляну пляшку об'ємом 0,7-0,75 л.

Експерти Міністерства прогнозують, що у разі прийняття постанови та збільшення мінімальних відпускних цін на алкогольну продукцію, державний та місцеві бюджети додатково зможуть отримати близько 300 мільйонів гривень надходжень.

Як заявив експерт ринку алкогольних напоїв Ігор Товкач в ефірі телеканалу "Україна 24", підвищення мінімальних цін на деякі види спиртних напоїв в нашій країні призведе до збільшення тіньового ринку, проте вартість алкоголю в магазинах істотно не зміниться.

Громадяни, які просто не матимуть можливості придбати якісний алкоголь, перейдуть на вживання продукції, виготовленої кустарним способом, а також різного роду сурогати.

Також, за його словами, з прийняттям даної постанови споживання спиртних напоїв не зменшиться.

Раніше інші експерти відзначали, що підвищення цін на алкоголь призводить до того, що споживачі переходять на імпортний товар, оскільки іноземні виробники вже зараз продають свою горілку за тією ж ціною, що й українські.

Фахівці кажуть, що зараз податки займають значну частину в ціні готової продукції. Наприклад, в ціні пляшки горілки вартістю 89,4 грн., податки займають 25,4 грн.

Раніше "Нyser" писав про те, що у 2021 році, в порівнянні з минулим, хліб виріс в ціні на 12,5%.

Також наш портал повідомляв, в Україні у два рази подорожчала білокачанна капуста.

Нагадуємо, експерти прогнозують зниження ціни на яйця в межах 10-15%.