Українцям показали, як змінилися тарифи на комунальні послуги за рік

Тарифи на комунальні послуги в Україні продовжують зростати. Так, всього за квітень поточного року платіжки за електроенергію, воду, газ та інше паливо в середньому зросли на 0,4%. Але за минулий рік Комуналка подорожчала на 26,5%. Про це свідчать дані Держстату.

Згідно з даними Державної служби статистики ціни на утримання та ремонт житла всього за квітень зросли на 1,1%. За минулий рік ці ж тарифи стали більше на 5,6%. Ціни на каналізацію і водопостачання за квітень не змінилися, проте за рік стали вище на 18,7% і 11,5% відповідно.

Тарифи на електроенергію для населення за квітень не змінилися, а ось за рік піднялися на 36,6%. Ціни на блакитне паливо додало в ціні 2,3% за квітень, а за рік подорожчало на рекордні 89,9%. У той же час гаряча вода та опалення втратили в ціні 1,5% за квітень, але за рік піднялися на 14,8%.

Варто зазначити, що станом на 1 березня цього року українці заборгували за комуналку 82,1 мільярда гривень. Найбільші борги накопичилися за блакитне паливо і воду, а найменше боржників за вивезення сміття.

Водночас експерти прогнозують підвищення тарифів на електроенергію. Так, вже 1 липня в Україні введуть нові умови постачання електричної енергії за умови спецзобов'язань (ПСЗ) у зв'язку з чим ціни на електроенергію можуть змінитися. Тариф може злетіти з 1,68 до 2,5 або навіть до 3 гривень за кВт*год, проте подорожчання торкнеться не всіх українців. Попередньо, тариф хочуть підвищити для громадян, які споживають понад 300 кВт*год на місяць. При цьому в уряді розглядають можливість повернення пільгового тарифу для людей, який споживають менше ніж 100 кВт*год на місяць.

Раніше портал Hyser повідомляв, що у Кабінеті Міністрів заявили, що протягом року ціни на блакитне паливо можуть змінитися.

Також наш портал інформував, що українцям вказали на важливу деталь щодо річних тарифів на блакитне паливо.

Нагадаємо, що експерт назвав кілька ефективних способів, які допоможуть зменшити борги за комунальні послуги.