Українцям розповіли про три альтернативи пенсій

На сьогоднішній день величезна кількість українців не досить пенсія, однак мало хто замислюється, що забезпечити собі старість вже довгий час можна своїми силами. Про декілька таких способів розповів інформаційний портал "liga.net".

На сьогоднішній день всього 9 відсотків працюючих українців самостійно роблять пенсійні накопичення, в той час як солідарна система пенсій наближається до катастрофи, оскільки на 13,2 мільйона працюючих громадян припадає понад 11 мільйонів пенсіонерів.

В даний момент держава працює над другим рівнем пенсій, накопичувальною пенсійною системою, проте крім цього вже існує три альтернативи державним пенсіям.

Це, наприклад, банківський депозит. Цей спосіб є найбільш зрозумілим і простим для більшого числа громадян. Навіть незважаючи на те, що депозитні ставки в останні роки знижуються, це як і раніше зручний спосіб відкладати кошти. Перевагою способу можна назвати те, що будь-який депозит до 200 тисяч гривень з відсотками держава гарантує, причому як в гривнях, так і в інвалюті.

Крім того, депозити можна відкривати на дуже тривалі терміни, а також можна відкрити депозит з правом дострокової зупинки. Ставки, звичайно, будуть маленькими, проте кошти будуть перебувати в безпеці і зняти їх можна буде в будь-який момент.

Крім депозиту, українці можуть звернутися до полісів накопичувального страхування життя. На сьогоднішній день в Україні діє 19 страхових компаній, які найчастіше надають дві послуги: страхування життя на випадок смерті і на випадок важкої хвороби, і накопичувальне страхування життя, за яким клієнт, наприклад, протягом 10 років збирає гроші, а страхова компанія розпоряджається ними, приносячи дохід.

Згідно із законом компанія зобов'язана надавати як мінімум 4 відсотки доходу до вкладу клієнта, при цьому рівень доходу може бути вище. Мінусом, з іншого боку, є те, що держава, на відміну від депозитів, ніяк не гарантує збереження коштів.

Нарешті, третім способом є відкриття рахунку в недержавному пенсійному фонді. На території України їх діє близько 60, проте активно працює всього приблизно 15. За оцінками Міністерства соціальної політики, їхніми послугами користується приблизно мільйон українців.

Ці кошти буквально є пенсійними, тобто доступ до них відкривається тільки після досягнення пенсійного віку, виняток робиться тільки в разі смерті або важкої хвороби клієнта. Крім того, діяльність НПФ оцінює адміністратор ПФ, компанія з управління активами і банк, що створює гарантії.

Недоліками можна назвати, знову ж таки, відсутність державних гарантій, високі адміністративні витрати і ризик незаконних дій, у зв'язку з чим необхідно вибирати відкритий фонд з хорошою репутацією.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що українцям розповіли, як тепер отримувати субсидію.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що стало відомо, яку надбавку отримають українці до своїх пенсій.

Також "Hyser" писав, що Пенсійний фонд зробив важливу заяву щодо пенсій у травні.