Ймовірно, багато хто чув про товарне сусідство продуктів харчування. Наприклад, що сирі яйця або м'ясо не можна зберігати поруч з овочами або готовою до вживання їжею. Але, швидше за все, далеко не всі правильно розміщують продукти в холодильнику правильно.

Фахівці попередили про ризик харчового отруєння через вживання в їжу певних продуктів.

В основному провокувати отруєння можуть такі продукти, що зберігаються в холодильнику, як:

– яйця;

- м'який сир;

- сир;

- сире непастеризоване молоко;

- сире тісто;

- домашня птиця;

- червоне м'ясо;

- арахісове масло;

- сирі фрукти та овочі;

– рис;

– зелень;

– тунець;

– морозиво;

– устриця;

- готові бутерброди;

- проростки насіння.

Як відзначили експерти, у багатьох випадках перераховані продукти харчування заражені лістерією, бактеріями вібріо вульніфікус, кампілобактер, кишковою паличкою і сальмонелою.

Лістерія викликає таку хворобу як лістеріоз - природно-осередкове інфекційне захворювання людини та тварин. Воно вражає центральну нервову систему, органи розмноження, іноді протікає без симптомів.

Сире м'ясо та м'ясні продукти можуть бути заражені в 30-50%. Також найбільшу небезпеку становлять салати зі свіжої капусти.

Лістерії швидко гинуть при температурі кип'ятіння, під впливом сонячних променів збудник лістеріозу гине через 2-15 діб.

Вибрио вульніфікус вважається найбільш смертоносною і викликає важкі ранові інфекції, які в медицині називають некротичним фасциитом. Після потрапляння в організм людини, можуть з'явитися такі симптоми: лихоманка, діарея, блювота, а також в більш ніж 50% випадків протягом 48 годин летальний результат.

Даний вид бактерій може потрапити в організм через морепродукти, які мешкали в забрудненій воді або через пошкоджені ділянки шкіри під час купання в морі.

Кампілобактеріоз - це інфекційне захворювання кишечника, викликане бактерією кампілобактер (Campylobacter).

Ретельне миття рук і продуктів харчування є найкращим способом запобігання поширення бактерії кампілобактер та інших видів інфекційної діареї.

Також варто пам'ятати про товарне сусідство. Всі продукти повинні бути свіжими та митими.

Раніше "Нyser" писав про те, що медики назвали продукти, які небезпечно заморожувати.

Також наш портал повідомляв, названа закуска, яка не дозволяє позбавитися від зайвих кілограмів.

Нагадуємо, експерти виявили в Україні курятину з сальмонелою.