Травень і червень цього року виявилися досить дощовими при цьому температура повітря була комфортною і теплою. Це означає, що ліс точно не буде порожнім і можна сміливо вирушати на "полювання" за літніми грибами.

Фахівці розповіли, які гриби можна і безпечно збирати в лісі влітку.

Опеньки

Це одні з перших грибів літнього сезону. Їх легко знайти біля дерев, на пнях, стовбурах. У них світло-жовтий капелюшок, який після дощу стає прозорим; на ніжці є кільце і, як правило, лусочки.

Головне правило - опеньки завжди ростуть сім'ями, по кілька штук з одного зростка.

Дані гриби дуже смачні, особливо в смаженому вигляді з цибулею. Також можна робити супи й печеню, сушити, маринувати, солити, заморожувати.

Для людини опеньки представляють гастрономічну цінність, а ось для дерев вони вважаються паразитами, що руйнують стовбур. Тому за опеньками краще відправлятися в недоглянуті ліси.

Лисичка

Цікаво, що в Європі вони відносяться до одних з найдорожчих і вважаються делікатесом. Гриб лисичка звичайна цінується за свої прекрасні смакові якості, а також за потужний лікарський ефект.

Він не боїться комах завдяки вмісту хіноманнозу - полісахариду, який вбиває всі личинки гельмінтів. Саме з цієї причини лисички, Поїдені хробаками, практично не зустрічаються.

Цей гриб воліє рости близько сосни, ялини, дуба або бука. Тому найчастіше лисичка звичайна зустрічається в змішаних або хвойних лісах. Свіжозрізаний гриб має трохи кислуватий смак і аромат сушених фруктів.

Білий гриб - король всіх грибів

За білим грибом можна сміливо вирушати в середині та в кінці червня. Він живе в сосновому або дубовому лісі. У цього гриба товста ніжка, масивна кругла шапочка пісочного відтінку, дуже щільне тіло і сніжно-біла спорова сумка.

Завдяки великому вмісту мінералів, білий гриб є одним з найпопулярніших і корисних грибів.

Білий гриб низькокалорійний, на 90% складається з води, прекрасно підходить для сушіння, його смажать і тушкують, маринують про запас на зиму. Смак приготовленої м'якоті надзвичайно м'який, відразу після чистки вона виділяє привабливий грибний запах, який лише посилюється після термообробки. Найбільш сильний аромат білий гриб має після правильної сушки, коли м'якоть поступово втрачає вологу.

Також влітку можна знайти підберезники, маслюки та сироїжки.

Важливо: головне правило грибника - якщо ви не впевнені в грибі, не беріть його.

Раніше "Нyser" писав про те, як потрібно поводитися після прогулянки на природі, як виявити кліща і що робити якщо він вкусив.

Також наш портал повідомляв, експерт розповіла українцям, як врятуватися від укусів небезпечних комах влітку.

Нагадуємо, фахівці дали кілька ефективних порад, які допоможуть прибрати свербіж після укусу комара.