З'явилася інформація щодо того, як українці можуть отримати пенсію в Європі.

Зокрема, це новина порадує тих, хто багато років працює за кордоном. Вони можуть заробити собі на європейську пенсію за умови, що працюватимуть легально, а в Україні з країною перебування буде вирішено питання про пенсійне забезпечення. Про це пишуть "Факти".

Стало відомо, як отримати пенсію в Європі, якщо є трудовий стаж за кордоном, фото: Фокус

Варто відзначити, що українці вже багато років їздять на заробітки і з тими країнами, які є найпопулярнішими в українських трудових мігрантів питання про пенсії вже давно врегульоване. Так що, навіть якщо людина працювала за кордоном, то йому в стаж будуть зараховані ті місяці, в які роботодавець або сам працівник оплачував пенсійні внески в країні перебування.

Так, договори про пропорційну виплату пенсій укладено в України з Польщею, Чехією, Словаччиною, Іспанією, Португалією, а також країнами Балтії. Крім того, передбачені договори про призначення пенсії за територіальним принципом, тобто за місцем фактичного проживання. Такі угоди підписані з більшістю пострадянських країн, а також з Угорщиною та Румунією.

на пенсію собі можна заробити і в Європі, фото: Українські Новини

Конкретного списку документів, який потрібен для нарахування пенсії українцям в Європі, як такого немає. Однак однозначно знадобиться заява на призначення пенсії, номер соціального страхування і податковий номер. У тому випадку, якщо пенсійні внески оплачував роботодавець, то потрібні будуть ще докази легального працевлаштування.

Також є сенс перед приїздом в Україну звернутися в банк країни перебування про перерахування коштів на особистий рахунок в українському банку.

Раніше "Hyser" писав про те, що у Раді заговорили про нові доплати для пенсіонерів.

Також наш портал повідомляв, що стало відомо, яким категоріям пенсіонерів перерахували виплати.

Нагадуємо, що українцям розповіли, як домогтися підвищення виплат працюючим пенсіонерам.