У наступному місяці вартість блакитного палива серйозно підвищиться

На європейському ринку гази підвищилися біржові котирування на газ, що відбитися на вартості блакитного палива для українських споживачів. Про це повідомляє Інформаційний портал "OBOZREVATEL".

У той же час, експерт з енергетичних питань Геннадій Рядцев зазначає, що хоч вартість газу дійсно зросте, велика частина українських споживачів ще в травні перейшли на річний тариф, тому вони продовжать оплачувати газ за фіксованою ціною і коливання ціни їх не торкнуться.

А ось у тих громадян, які від річного тарифу відмовилися, можуть виникнути хоч і тимчасові, але проблеми. До 15 гривень тариф, звичайно, не підніметься, проте так чи інакше подорожчає. Експерт також пояснив, що подорожчання газу на європейських біржах пов'язано з тим, що в сховищах не вистачає вільного ресурсу, але наповнювати їх ніхто не поспішає. Таким чином, зараз в європейських сховищах в 2021 році газу на 30 мільярдів кубометрів менше, ніж минулого року.

На його думку, проблема України на сьогодні полягає в тому, що уряд, замість того, щоб прив'язувати вартість ресурсу для населення до внутрішніх індикаторів, приєднує її до спекулятивних газових котирувань. Варто враховувати, що ф'ючерси на природний газ — це не ціна газу як такого, вони просто реагують на присутність або відсутність газу на спотовому ринку, а це не має ніякого відношення до населення і цін, які воно має платити.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що у ПФУ попередили про те, що пенсії видаватимуться по-іншому.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що стало відомо, яким категоріям українців підвищать пенсії цієї зими.

Також "Hyser" писав, що російська мережа відкриє в Україні 40 магазинів.