У Мінсоцполітики розповіли, коли українцям перерахують пенсії

Радник глави Міністерства соціальної політики Микола Шамбір пояснив, чому індексація пенсій в Україні зазвичай відбувається 1 березня. Про це він розповів в ефірі програми на телеканалі "Україна 24".

Микола Шамбір зазначив, що для проведення індексації пенсійних виплат визначається кілька показників. Це дані про середню зарплату та інфляцію. За його словами 1 березня є максимально можливою датою, оскільки в лютому відомі всі дані, які необхідні для проведення перерахунку.
Представник Мінсоцполітики додав, що пенсіонери зацікавлені в проведенні індексації якомога раніше, і в Міністерстві йдуть їм на зустріч. Микола Шамбір підкреслив, що пенсійні виплати в Україні низькі, тому механізм повинен постійно працювати, щоб вони індексувалися і не втрачали своєї купівельної спроможності.
"Це сама суть індексації. З іншого боку, навіть при плануванні бюджету, якщо визначена чітка дата, то планувати бюджет набагато краще. Якщо дата не визначена, є спокуса перенести її на якомога пізніший термін, так як грошей завжди не вистачає", - сказав Шамбір.
Варто відзначити, що вже менш ніж через два тижні українцям перерахують виплати. Підвищення пенсій пов'язане з переглядом прожиткового мінімуму і буде проведено автоматично, тому особисто звертатися до органів ПФУ не потрібно. Оскільки мінімальна пенсія не може бути нижче прожиткового мінімуму в першу чергу "підтягнутий" їх. З 1 липня мінімальна пенсія в Україні збільшиться на 85 гривень і складе 1854 гривні. Індексація торкнеться і максимальні пенсії. Так, громадяни отримують максимальні виплати отримають надбавку 850 гривень.