Український парламент хоче повністю змінити паспорти українців

В Верховній Раді мають намір замінити звичні більшій частині українців паспорти-книжечки ID-картами. Навіть незважаючи на те, що експерти сумніваються в здатності держави забезпечити українцям комфортне використання електронних документів, законопроект про подібне нововведення вже ввели в парламент. Про проблеми такого нововведення повідомляє "OBOZREVATEL".

Варто відзначити, що самі українці не в захваті від форм-фактора ID-карти, і величезна кількість критики полилося на уряд ще в момент їх появи. Звичайно, такий паспорт можна використовувати в онлайн-додатку" Дія", однак це не позбавляє від необхідності роздруковувати окремі документи і носити з собою окремо.

Народний депутат з профільного комітету від" Слуги народу " Ігор Фріс пояснює, що з електронними паспортами в їх поточному вигляді існують проблеми. Наприклад, у нотаріусів немає доступу до Єдиного демографічного реєстру, в якому міститься інформація, що змінюється. При видачі ID-карти в неї вносяться первинні дані, які не підлягають перезапису. За словами експерта, щоб вирішити цю проблему достатньо просто надати доступ до реєстру особам з відповідними функціями.

Цим, однак, проблеми карток не обмежуються. Юристи відзначають, що українські ID-паспорти значно поступаються європейським, оскільки паспорти в ЄС містять в собі набагато більше інформації, наприклад, медичні та податкові дані. Тому перед тим, як відбирати в українців паперові паспорти, уряду непогано було б підвищити комфорт ID-карт як для українців, так і для працюючих з цими паспортами органів.

Крім того, частина проблем документів пов'язані з жителями окупованих територій. Безліч паспортів підробляються, вже не кажучи про те, що у великої кількості громадян є одночасно паспорти України, Росії і ЛДНР, при цьому складно встановити, який паспорт у них є, а якого немає.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що стало відомо, які карантинні обмеження діятимуть в Україні до кінця літа.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що податкова служба вимагає у пенсіонерів виплати податків.

Також "Hyser" писав, що українцям пояснили, як оформити пенсійні виплати без трудової книжки.