Українцям назвали причину масового скорочення субсидій

Уряд масово урізує субсидії українцям. Курс на скорочення був узятий ще в кінці 2020 року і продовжився навесні цього року. Чому в Україні скорочують виплати житлових субсидій, розповів економіст Олег Пендзин порталу "Апостроф".

Наприкінці минулого року Кабінет Міністрів передбачив у бюджеті на виплати субсидій у 2021 році 36,6 мільярда гривень, що на 2,7 мільярда менше, ніж було передбачено на 2020 рік. Це був перший крок уряду в напрямку скорочення виплат. Експерт нагадав, що тоді в Мінфіні таке скорочення пояснили тим, що в країні збільшився розмір прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати.

Наступний удар по пільгах для українців припав на весну 2021 року. В Україні з 1 травня змінилися правила призначення житлової субсидії, точніше, посилив. Тепер про субсидію можуть забути громадяни, які придбали житло або будь-яке інше майно на суму понад 50 тисяч гривень. Ті українці, які зберігають гроші на депозиті (понад 100 тисяч гривень) також викреслюється зі списку субсидіантів. Пільг позбавили власників автомобілів, яким менше ніж 5 років, а також боржників за комунальні послуги. Такі нововведення з боку уряду дозволили істотно зменшити кількість одержувачів субсидій (з 3 до 2 мільйонів громадян).

Олег Пендзін зазначив, що квартирна верифікація дозволить уряду ще більше скоротити кількість субсидіантів в країні. Оскільки, як заявили в Мінсоцполітики, недостовірні дані про склад домогосподарства та приховування інформації про зміни в домогосподарстві є найпопулярнішими махінаціями з субсидіями.

Раніше портал Hyser повідомляв, що українцям підказали, як отримувати субсидію, якщо у квартирі прописані "гості".

Також наш портал інформував, що українцям показали, як за рік змінилися тарифи на комунальні послуги.

Нагадаємо, що українців попередили про нові тарифи на комуналку: змусять платити у два рази більше.