У Кабміні розповіли, що буде з чиновниками, які провалили тестування зі знання української мови

В Україні з 16 липня 2021 року почала діяти законодавча норма про іспит з державної мови. Перші іспити чиновники почали здавати вже 19 липня. Міністр Кабміну Олег Немчинов в ефірі каналу "Україна 24" розповів, що буде з політиками, які провалили іспит з української мови.

Олег Немчинов заявив, що всі українські чиновники, які не змогли з першого разу скласти іспит з української мови отримають можливість перездати його протягом 4 місяців. Міністр підкреслив, що така норма була присутня і раніше, проте не було вимоги з приводу підтвердження володіння державною мовою у вигляді свідоцтв, які зараз видаються чиновникам після проходження іспиту.

Чиновник додав, що ця норма діяла і щодо окремих категорій посад, де є визначення іноземної мови, проте велика частина кандидатів її просто не проходять або ж, показують незадовільний рівень.

Зазначається, що "купити" свідоцтво про володіння українською мовою у чиновників не вийде. Будь-які корупційні "схеми" нівелюються тим, що чиновник, який здає тестування не зможе встановити контакт з особою, яка оцінює його рівень володіння українською мовою.

Варто зазначити, що іспит для визначення рівня володіння національною мовою чиновниками складається з декількох частин, тому тестування не буде "легкою прогулянкою". Політикам доведеться продемонструвати знання в частині "Культура мови", що містить 24 завдання у вигляді тестів. Також "Читання", що включає 20 задній у вигляді тесту. Крім того, зробити 1 завдання відкритого типу по "Письму" і 2 завдання по "Говорінню".

Раніше портал Hyser повідомляв, що народні депутати розповіли, на яких автомобілях їздять і скільки вони коштують.