Повномасштабна війна з Росією внесла у життя мирних українців свої корективи. Не отримавши бажаного результату у полі бою, агресор взявся за терористичну діяльність. Таким чином, з 10 жовтня їм розпочалося планомірне знищення критичної інфраструктури України. Страждають енергетичні об'єкти, спорудження води та теплопостачання, вежі зв'язку. Отримати доступ до Інтернету практично неможливо. Сигнал зникає зовсім, або його важко вистачає на телефонний дзвінок.

Принцип роботи Інтернету

Ідея створення комп'ютерних мереж народилася у стінах Пентагону. Новий вид комунікацій використовувався з оборонною метою. Згодом інтернет став світовим надбанням, об'єднавши 4,5 мільярда користувачів. Після відкриття нових технологій бездротового зв'язку сигнал почали передавати не тільки кабелями, а й просто повітрям.

Мобільний зв'язок – це поширення радіосигналу в просторі, передача за допомогою передавальних та приймаючих антен у певному частотному діапазоні. Базова станція представляє потужний диполь із сучасним мережевим обладнанням, живлення здійснюється від мережі змінного струму. Потенціал БС визначається радіусом дії, якість та стабільність залежить від щільності розташування вишок.

Альтернативне харчування БС

Припинення електропостачання БС передбачає відключення обладнання та переривання сигналу. Автономне живлення станції дозволить зберегти сигал під час несанкціонованих вимкнень. Ця функція покладена на потужні акумулятори, які здатні підтримувати башту від 2 до 5 годин. Даних тимчасових показників недостатньо для усунення наслідків обстрілу. Деякі станції, щоби вирішити проблему відсутності енергії, мають дизель-генератори. Слід враховувати, що в умовах блекауту досить важко забезпечити своєчасну доставку палива та кількість генераторів обмежена. Тестування використання сонячних батарей показало їхню малу ефективність на тлі великих експлуатаційних витрат.

Екстрені заходи

Керівництво України приділяють питанням зв'язку не меншої уваги, ніж відсутність світла, тепла та води. У країні на період складної ситуації відкриті публічні точки доступу WiFi на терміналах Starlink, створені пункти Незламності, в яких можна зігрітися, зарядити гаджет, вирішити термінові питання в інтернеті. Число таких пунктів постійно зростає.

Національний роумінг: зручно та безкоштовно

Якщо мережа оператора не працює, скористайтесь національним роумінгом.

І справді, ще в перші дні війни, отримавши підтримку українського уряду, вони об'єднали свої зусилля та запропонували користувачам національний роумінг. Це означає, що якщо сигнал оператора втрачено з різних причин, то користувач може скористатися з'єднанням через іншого оператора. При цьому додаткова плата не потрібна і номер міняти не потрібно. Національний роумінг в умовах блекауту доступний для голосових дзвінків, SMS та мобільного 3G/4G Інтернету.

Також можна отримати доступ до 4G Інтернету при відключенні електроенергії за допомогою комплекту 4G Інтернету.

Увага! При відключенні електроенергії необхідно максимально зменшити споживання мобільного інтернету. Це дозволить більш економному витраті заряду батарей на БС, вони будуть розряджатися працювати набагато довше. Спілкування бажано обмежити розсилкою SMS та розмовою у месенджерах. Вигідним стане встановлення програми BiP, яка дозволить зв'язуватися з будь-якими користувачами мобільних та стаціонарних телефонів.

Читайте також:

Віялові відключення по-барабану: які гаджети мають бути в кожній родині на випадок відключення світла

Борошна киян закінчаться: в «Укренерго» розповіли, коли у столиці перестануть вимикати світло

Відключення світла: як зробити, щоб свічка горіла набагато довше. Лайфхак