30 грудня Православна церква вшановує пам'ять Данила – біблійного пророка і нащадка знатного іудейського роду.

До речі, святий Даниїл шанується не лише християнами, а й іудеями та мусульманами. Єврейська традиція не відносить його до пророків, тому що той не розмовляв безпосередньо з Богом. Але Данило високо шанується християнською церквою, тому що він передбачив прихід у світ Месії та появу його в Єрусалимському храмі.

І справді, згідно з біблійними оповідями, Данило отримав дар пророчих сновидінь. Неодноразово передбачав вавилонському цареві майбутнє. У той момент, коли цар поставив свою золоту статую і наказав їй молитися, а юнаки відмовилися, їх кинули у розпечену піч. Господь зберіг їм життя, а цар увірував у Христа.

Пізніше Данило записав у своїй книзі пришестя Спасителя, його смерть і руйнування Єрусалима.

На честь пам'яті пророка Данила сьогодні відзначається народне свято 30 грудня.

  • на вулицях багато інею – за тиждень чекати потепління;
  • завірюха сьогодні – влітку буде тепло та багато бджіл;
  • сни з 29 на 30 грудня – віщі;
  • яка погода сьогодні – такою вона буде й у травні.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з народними повір'ями, цього дня заборонено цілувати сплячих дітей, інакше незабаром вони можуть захворіти. Православна церква 30 грудня категорично забороняє сваритися, ображатися та обманювати.

Що можна робити 30 грудня

Враховуючи, що пророк Данило прославився своїми правдивими прогнозами, з давніх-давен дівчата в цей день намагалися теж побачити майбутнє. Ворожили, в основному, на судженого – на трьох лаврових листах писали імена отроків: Ананія, Азарія та Мисаїла. Клали їх під подушку і лягали спати, щоб уві сні побачити свого майбутнього чоловіка.

Читайте також:

"Що ж, українці також мають новорічне бажання": Олена Зеленська потужно відповіла на обстріл України 29 грудня

Мати "квасилу", а пологи приймав товариш по чарці: українка народила просто під час застілля, навіть не викликавши лікарів

Невістка Ющенка похвалилася фігурою та "привабливим" шпагатом після пологів. Фото