У неділю, 26 лютого, православні християни вшановують пам'ять преподобного Мартініана Кесарійського. У народному календарі – День Мартіна.

Преподобний Мартініан жив у 4-5 столітті в Палестині. Святий у 18 років став затворником. Одного разу його захотіла спокусити жінка на ім'я Зоя, але щоб не піддатися спокусі, преподобний став босими ногами у вогонь. Тим самим Мартініан звернув спокусницю до Бога.

Що можна робити 26 лютого

Святий Мартин вважається покровителем сім'ї і приборкувачем грішних пристрастей. Цього дня прийнято забиратися і не лінуватися, щоб наздогнав успіх і успіх. На Мартіна згадують померлих: відвідують могили, ставлять свічки, допомагають жебракам у милостині.

У Мартинів день потрібно добре попрацювати - щастя буде в нагороду. Головне правило 26 лютого - прибирання: потрібно прибрати не тільки в домі, але і почистити свої думки і не думати про погане.

Є також обряд для тих, у кого поганий зір: в Мартинів день потрібно вийти вночі на вулицю і називати по іменах зірки, щоб вони яскравіше світили. Вважається, що це робить зір гострішим.

Що сьогодні не можна робити

Сьогодні жінкам заборонялося займатися рукоділлям - вишивати, шити, в'язати, прясти. Якщо хтось не послухається, то може осліпнути. Також в Мартинів день не можна з'ясовувати стосунки - дуже сильно посваритеся. Не радять в цей день приймати поспішних рішень і робити великі покупки - щоб весь рік не сидіти з порожнім гаманцем.

По погоді на Мартинів день передбачали весну:

  • якщо сонячно - весна буде теплою;
  • похмура і холодна погода - буде дощовий сезон;
  • птахи дзвінко співають - рано настане тепло;
  • якщо в цей день морозна погода - літо буде посушливим.

Читайте також:

"Росія не може перемогти": угорський друг Путіна зробив несподівану заяву