У світлі повномасштабного російського вторгнення, запровадження військового стану та загальної мобілізації в Україні обмеження на поїздки введені для чоловіків призовного віку. Проте уряд України розширив список категорій осіб, яким наразі дозволено виїзд за межі країни у цей період.

Про це пише «zn»

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів № 840 від 11 серпня 2023 року до осіб, які мають право перетинати державний кордон у період військового стану, належать:

Ті, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час антитерористичної операції (АТО):

Військовослужбовці або співробітники законних військових формувань, які загинули або зникли безвісти за безпосередньої участі в АТО.

Співробітники підприємств, установ, організацій, які брали участь у забезпеченні проведення АТО.

Особи, які входили до складу добровольчих формувань, створених для захисту незалежності та суверенітету України, за умови, що ці формування згодом увійдуть до складу законних військових формувань.

Особи, які входили в добровольчі формування, захищали незалежність та суверенітет України у взаємодії із законними військовими формуваннями, навіть якщо вони згодом не були включені до таких формувань.

Ті, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти при забезпеченні національної безпеки та оборони, відображенні та стримуванні збройної агресії у Донецькій та Луганській областях або під час військового стану загалом.

Крім того, існували категорії громадян, яким було дозволено виїзд за кордон ще до цих змін, зокрема:

Чоловіки до 18 та старше 60 років.

Чоловіки від 18 до 60 років, які постійно проживають в іншій країні.

Чоловіків виключено з військового обліку за станом здоров'я.

Чоловікам дозволено виїзд за кордон на лікування.

Чоловікам дозволено виїзд за кордон за сімейними обставинами.

Чоловіки призовного віку конкретних професій.

Громадянам дозволено виїзд за кордон для підтримки Сил оборони у протистоянні Російської Федерації.

Чоловіки та жінки на державній службі.

Військовослужбовці із спеціальним дозволом.

Існують різні причини, через які громадяни України можуть тимчасово залишити країну, наприклад, надання допомоги Збройним Силам України. Сюди входять водії-добровольці, які перевозять гуманітарну допомогу, спортсмени та тренери, які беруть участь у змаганнях та зборах, а також представники культури, які збирають кошти для армії за допомогою концертів.

Виїзд за сімейними обставинами також дозволено в окремих випадках, у тому числі для догляду за членами сім'ї з обмеженими можливостями або опікунства неповнолітніх сиріт з обмеженими можливостями. Певним професіям, наприклад, військовослужбовцям, працівникам установ з догляду за людьми з обмеженими можливостями та працівникам транспорту також дозволено поїздки з службовою метою.

Читайте також:

Виплати дуже непогані: як українці можуть отримати соцдопомогу за кордоном. Ось що потрібно знати

Спробувавши один раз, ви готуватимете це постійно: рецепт салату з баклажанів з грибами на зиму

Українців попередили: алгоритм розрахунку пенсій можуть міняти. Що розповів міністр