В Україні існує ймовірність того, що норми відстрочення від військової служби для окремих категорій студентів можуть бути переглянуті у разі підвищення мобілізації. Ця потенційна зміна розглядається у зв'язку із запровадженням військового стану та необхідністю задоволення потреб країни в обороні. Про це розповів військовий адвокат Микола Максимов.

Про це пише «hvylya»

На думку Максимова, потенційної мобілізації можуть зазнати особи, які здобувають другу або третю вищу освіту після 30 років і вступили до навчальних закладів у 2022 році в умовах військового стану. Зокрема, студенти віком від 40 до 45 років, які отримують другу чи третю освіту у 2022 році, можуть опинитися серед перших категорій чоловіків, на яких вплине будь-яка розширена мобілізація.

Максимов також зазначив, що військкомати вживають певних заходів щодо оцінки та підготовки до можливих сценаріїв мобілізації. У деяких випадках ці офіси запитували документи, яких у деяких людей, наприклад аспірантів, може навіть не існувати. Були випадки, коли людей просили надати такі документи, як студентські квитки для аспірантів, які не мають відношення до їхнього статусу. Крім того, студентів попросили надати письмові звіти про підготовку до занять, підготувати які для деяких студентів може бути складно. Ненадання запитаних документів може призвести до того, що особи будуть направлені на військово-лікарські комісії, після чого їм можуть отримати мобілізаційні накази про те, що вони не встигли відстрочитися.

Слід зазначити, що ситуація може продовжувати розвиватися залежно від рішень українського парламенту та інших відповідних органів влади.

Читайте також:

Будьте готові: з 1 вересня у Чехії змінюються правила надання житла українцям. Що потрібно знати

Можна робити щодня: рецепт ситного салату "Матадор" з м'ясом та зеленню, в якому немає жодної краплі майонезу

Довгі канікули та навчання без смартфонів: що чекає на дітей у новому навчальному році. Батькам на замітку