Як відомо, Верховна Рада України має намір скасувати перехід на літній і зимовий час. Однак, крім цього, нардепи хочуть внести в законопроєкт нову норму, згідно з якою органи місцевого самоврядування зможуть самостійно встановлювати початок і закінчення робочого графіка.

Перший заступник спікера парламенту Руслан Стефанчук пояснив нюанси нової норми в ефірі каналу "Україна 24".

Як підкреслив Стефанчук, основна норма закону - по всій території України діє єдиний час - київський.

"Але між першим і другим читанням, я думаю, з'явиться норма, ми будемо її ініціювати, що органи місцевого самоврядування в разі необхідності можуть встановлювати не регіональний час, а особливості початку робочого дня", - розповів Стефанчук.

Також він пояснив, що місцева влада на свій розсуд зможе "зрушувати" робочий графік в регіоні, але тільки на пів години або раніше або пізніше.

"Але це жодним чином не вплине на єдиний київський час по всій території України", - підкреслив Руслан Стефанчук.

Додамо, 4 березня, прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що уряд підтримує скасування сезонного часу в Україні, оскільки перехід на сезонний час не давав ні економії, ні витрат, але його скасування зніме стрес для людей.

Прем'єр підкреслив, що на всій території України має бути єдиний Київський час, введення місцевого часу не передбачається. А початок робочого дня регулюватиметься місцевими громадами з рекомендаціями уряду, щоб врахувати різницю у світловому дні в різних регіонах.

Як відомо, перехід відбувається згідно з постановою Кабінету Міністрів №509 "Про порядок обчислення часу на території України" від 13 травня 1996 року. Датою переходу на літній час, зокрема, є остання неділя березня.

Якщо закон прийняти не встигнуть, то цього року переведення часу на одну годину вперед відбудеться в ніч з суботи, 27 березня, на неділю, 28 березня.

Раніше "Нyser" писав про те, що депутати підтримали скасування переведення годинників.

Також наш портал повідомляв, скасування трудових книжок повністю змінило механізм нарахування пенсій.

Нагадуємо, у Раді хочуть скасувати адмінарешт за наркотики й пияцтво в громадських місцях, але при цьому посилити штрафи.