Історія з аварією на ЧАЕС додатково затьмарюється діями, зробленими владою

У 2019 році на екрани вийшов серіал HBO "Чорнобиль", який підняв нову хвилю обговорень цієї страшної трагедії. 6 липня того ж року в Києві опублікували збірку документів "Чорнобильське досьє КДБ. Громадський настрій. ЧАЕС у поставарійний період", який підготували в СБУ. До збірки увійшло понад дві сотні розсекречених документів, що приливають світло на тогочасні події. Про це повідомляє iнформаційний портал "Радіо Свобода".

З опублікованих документів стає відомо про нелюдське ставлення влади не тільки до постраждалих громадян, а й до іноземців. Останні в певний момент захотіли покинути Чорнобиль і відправитися в Ленінград, проте за допомогою агентів обстановку "нормалізували", а групу туристів з США вивезли на екскурсію.

Також стало відомо, що людям, що страждають від променевої хвороби, лікарі нерідко ставили помилковий діагноз, правда, були і медики, які виступали проти таких дій, оскільки в подальшому це призвело б до сильної плутанини в призначенні лікування.

У певний момент в Україну з Москви надійшла спеціальна методичка, в якій пояснювалося, як ситуацію, що склалася потрібно пояснювати в "особистих бесідах" з іноземцями. Наприклад, пропонувалося вказувати на той факт, що в США і Англії загальна шкода від аварій, пов'язаних з радіацією, більша, ніж та, що завдала аварія в ЧАЕС, а також на те, що причиною катастрофи став людський фактор, а не недосконалість техніки.

Оскільки західні ЗМІ перестали довіряти туманним і плутаним формулюванням офіційних заяв радянської влади, було прийнято рішення про те, щоб підсовувати їм "правильну" інформацію через агентів, які називались звичайними громадянами або співробітниками станції, охоче розповідаючи про те, що трапилося.

Аварія на ЧАЕС згодом стала навіть причиною корупції, наприклад, деякі за гроші ставали "ліквідатори", а інші отримували право торгувати опроміненими овочами. За те, щоб стати "ліквідатором" потрібно було віддати всього 40 рублів.

Також в розсекречених документах значиться, що в камерах всіх обвинувачених у справі про аварію, а саме директора станції Віктора Брюханова, головного інженера Миколи Фоміна і його заступника Анатолія Дятлова, сиділи агенти, що схиляли підсудних до "правильної" точки зору.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що у мережі з'явилися зображення самого секретного радянського підземного міста, де проводилися різні дослідження, в тому числі і розробка секретної зброї.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що експерт розповів, що російський уряд намагається асимілювати татарське і українське населення в незаконно анексованому Кримському півострові.

Також "Hyser" писав, що стало відомо про те, що помер знаменитий актор і народний артист Радянського Союзу Андрій Мягков, який полюбився людям за комедію "Іронія долі".