6 березня у віці 94 років помер геніальний голландський інженер Лодевейк (Лу) Оттенс, який придумав аудіокасету.

Про трагедію повідомила донька винахідника Арін Оттенс радіостанції WTOP 10 березня. А як написала газета NRC Handelsblad Лу Оттенс помер у своєму будинку в селі Дуйзел в провінції Північний Брабант на півдні Нідерландів. Причини смерті Оттенса не уточнюються.

Геній Лу Оттенс народився 21 червня в 1926 році в Нідерландах, в провінції Гронінген в невеликому містечку Беллінгволд. Винахідник з юних років цікавився різною технікою.

Примітно, що під час Другої світової війни він зібрав приймач, за допомогою якого таємно слухав передачі забороненого окупаційною владою Radio Oranje. Радіо було забезпечено антеною, здатною долати німецькі перешкоди.

Після війни Оттенс багато вчився і працював, а в 1952 році отримав ступінь інженера.

Пізніше винахідник почав працювати в компанії Philips, де згодом очолив департамент розробки нових продуктів. Під його керівництвом був розроблений перший портативний магнітофон Philips моделі EL 3585.

Вже в 1963 році на берлінській виставці електроніки була представлена перша компакт-касета з магнітною стрічкою, яку розробив Лу Оттенс. Не важко здогадатися, що вона моментально стала новим стандартом для запису і програвання музики.

Як відомо, по всьому світу було продано понад 100 млрд аудіокасет. Важко переоцінити важливість касет для музичної культури.

А в 50-ю річниця створення аудіокасети Лу Оттенс заявив журналу Time, що це була "сенсація" з першого дня.

У 1972 році Оттенс став аудіодиректором лабораторії Philips NatLab. Там він почав працювати над винаходом компакт-дисків. Він був офіційно представлений в 1980 році, ставши новим стандартом звукозапису.

На початку XXI століття касети почали витіснятися компакт-дисками (в тому числі записуваними CD-R і CD-RW). Загальні продажі компакт-дисків перевищують 200 мільярдів екземплярів.

У 1986 році Лу Оттенс вийшов на пенсію, залишивши своїм колегам книгу з сотнею порад з інновацій. Коли його запитали про його кар'єру, він сказав, що найбільше шкодує про те, що Sony, а не Philips створити культовий касетний плеєр Walkman.

Раніше "Нyser" писав про те, що з життя пішов відомий львівський вчений і винахідник Зенон Готра.

Також наш портал повідомляв, не стало відомого спортивного коментатора Юрія Розанова.

Нагадуємо, не стало відомого українського актора Івана Марченка.