Головний санітарний лікар України описав перспективи щодо вакцинації

Після того, як різні фармацевтичні компанії почали процвітати в розробці вакцин проти коронавірусу, українцям пообіцяли великі поставки провідної вакцини на даний момент-Pfizer. Однак єдиний препарат, доступний українцям для вакцинації в даний момент — препарат індійського виробництва Covidshield. Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко в інтерв'ю інформаційному порталу "Новое время" прокоментував цю ситуацію.

Заступник голови МОЗ заявив про те, що українцям не потрібно сумніватися щодо якості та ефективності індійської вакцини і чекати, поки в Україні з'явиться Pfizer. Він порекомендував припинити хвилюватися і зробити щеплення, поки є така можливість.

Він пояснив, що немає сенсу чекати і не робити щеплення, оскільки в українців на даний момент просто немає альтернативи "Ковідшилду". Він також зазначив, що це загальносвітова практика, коли управлінці та експортери вирішують, як використовувати препарат найбільш ефективно.

Ляшко також нагадав, що для того, щоб зберігати вакцину виробництва Pfizer, необхідно мати камери, які здатні забезпечувати спеціальні температури, і після того, як вакцина виходить за межі цих температур, вона повинна бути використана протягом п'яти діб.

У Міністерстві охорони здоров'я розуміють, що у них буде певна кількість вакцини Pfizer, проте основне постачання препаратів, вироблених такими компаніями як AstraZeneca, Novavax, Sinovac, вимагають температурного діапазону від +2 до +8 градусів за Цельсієм.

Що стосується безпосередньо вакцинації, Ляшко розповів, що для літніх і маломобільних українців працюватимуть спеціальні бригади, які робитимуть щеплення вдома. Це, однак, буде залежати від використовуваного продукту. В даний момент використовують десятидозні флакони, а коли прибуде Китайська вакцина, то це буде одна доза — шприц, що є більш економним і ефективним рішенням.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив про те, що в Україні офіційно почалася Третя хвиля коронавірусної інфекції і пояснив, що це означає.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що глава Міністерства соціальної політики розповіла про нововведення, згідно з яким пенсійні виплати в Україні можна буде передавати у спадок.

Також "Hyser" писав, що чиновники попередили українців про те, що одна з найпопулярніших медичних послуг — пологи — подорожчають на дві тисячі гривень, і пояснили, скільки вона тепер коштуватиме.