Незабаром в Україні можуть з'явитися нові величезні штрафи, а також кримінальна відповідальність. Каратимуть за антисемітизм (вороже, ненависницьке ставлення до євреїв і/або юдеїв).

Законопроєкт №5110 вже отримав підтримку комітету з питань свободи слова. Також проєкт закону розміщено на сайті Верховної Ради України (ВРУ).

Відомо, що даний документ пропонує внести зміни до статті 161 Кримінального кодексу (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної приналежності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками). Він дає визначення антисемітизму і вказує його основні прояви.

Яке покарання передбачено в законі за прояви антисемітизму:

- штраф від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400-8500 гривень) або обмеження волі на строк до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років або без такого.

Крім того, в документі йдеться, якщо прояви були поєднані з насильством, обманом або погрозами, а також вчинені посадовою особою, це загрожує штрафом від 500 до 1000 таких мінімумів (8500-17000 гривень) або позбавленням волі на строк від 2 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років або без такого.

У разі, якщо прояви антисемітизму вчинила організована група осіб або вони мали тяжкі наслідки, за злочин загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Відзначається, що пропоноване в проєкті визначення базується на робочому визначенні антисемітизму, затвердженому Міжнародним Альянсом Пам'яті Голокосту (IHRA) і рекомендованому Європейським парламентом для використання в країнах-членах Європейського Союзу.

Раніше "Нyser" писав про те, що підвищили штрафи за помилковий виклик ДСНС, Національної поліції та бригад "швидкої".

Також наш портал повідомляв, глава Мінкульту Ткаченко заявив, що за порушення "мовного закону", необхідно в першу чергу штрафувати держслужбовців і нардепів.

Нагадуємо, за не пристебнутий ремінь безпеки тепер доведеться платити 500 гривень штрафу.