В печиво, яке поставлялося в "АТБ-Маркет" і "Форвард-КД", виявили речовину, яка не відповідає стандартам безпеки харчових продуктів в Україні - пальмова олія з 3-монохлор-1,2-пропандіолу (3-MCPD). Всю продукцію з небезпечним інгредієнтом повинні вилучити протягом двох днів.

Таку інформацію озвучив пресцентр Держспоживслужби Києва на офіційній сторінці у Facebook.

Відзначається, що печиво виготовлялося в Польщі при цьому пальмова олія поставлялася на завод з Німеччини. Також названі виробники неякісного печива: Bogutti Sp. Zoo і Zlotoklos.

"Інформуємо про виявлення 3-монохлор-1,2-пропандіолу (3-MCPD) (5138 ug / kg-ppb) в рафінованій пальмовій олії, яка експортувалася з Федеративної Республіки Німеччина (постачальник: Olenex Edible Oils GmbH, Brake) в Республіку Польща, де використовувалася при виготовленні печива (виробник: Bogutti Sp. Zoo, Zlotoklos), яке направлено в Україну (одержувачі ТОВ "АТБ-Маркет", вул. Олександра Поля, 40, м. Дніпро, 49000, ТОВ "Форвард-КД", вул. Бузкова, 2, м. Львів, 79035)", – йдеться в повідомленні Держспоживслужби.

Додамо, 3-MCPD - канцероген, що утворюється при високотемпературному виробництві продуктів харчування, таких як копчені продукти, пончики, фрі, солоні крекери, печиво, смажена кава, хліб і т. д.

У 2018 році в Євросоюзі офіційно заборонили виробництво продуктів харчування з вмістом гліціділових ефірів і 3-MCPD.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) визнала небезпечним для здоров'я вживання в їжу продуктів харчування, що містять 3-MCPD. Токсикологічні дослідження, проведені в Європі й США протягом останніх років, встановили, що 3-MCPD токсичний для сечостатевої системи, веде до патологій нирок, епітеліальної гіперплазії, викликає ниркову недостатність, призводить до утворення раку органів сечостатевої системи.

Раніше "Нyser" писав про те, що у пачці з гречкою знайшли мертву мишу.

Також наш портал повідомляв, експерти розповіли, як можна швидко визначити неякісне м'ясо.

Нагадуємо, у мережі супермаркетів АТБ з'явився унікальний продукт.