У парламенті зареєстрували законопроект, який суттєво змінює правила отримання прописки

У середу, 5 травня, в Верховній Раді України зареєстрували законопроект, завдяки якому послуги з реєстрації прописки можна буде отримувати через Інтернет. Одночасно з тим, з паперових паспортів зникнуть спеціальні штампи про прописку. Законопроект під номером 5463 опублікували на офіційному порталі парламенту.

Керівник Міністерства цифрової трансформації Михайло Федров, говорячи про даний законопроект, зазначив, що в даний момент українцям, щоб отримати свідоцтво про місце реєстрації або доповнення до біометричного паспорта, потрібно відвідати кілька державних установ, простоюючи в чергах. Якщо законопроект приймуть, то ця процедура стане на порядок простіше.

Передбачається, що в разі прийняття законопроекту, українцям для того, щоб змінити свою прописку, досить буде зайти в офіційний державний додаток "Дія" або на офіційний портал, де потрібно буде зробити кілька кліків. Крім цього, повідомляється, що тепер інформація про зміну прописки буде використовуватися в деяких життєвих ситуаціях, де вона потрібна, зокрема, військкомати автоматично отримуватимуть інформацію про зміну місця реєстрації.

Експерти відзначають, що в 2021 рік тільки одна третина всіх українців проживає не за місцем своєї прописки, а близько мільйона громадян не мають ніякої прописки в принципі. Прийняття ж законопроекту зробити процес зміни місця прописки декларативним.

Подібними законопроектами в уряді рухаються в бік діджиталізації в поданні державних послуг, що істотно полегшує життя як українцям, у яких тепер немає необхідності стояти в довгих чергах в держустановах, так і співробітникам держустанов, навантаження на яких іноді виявляється занадто високою.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що у Верховній Раді заявили, що річні Тарифи можуть обернутися для українців катастрофою.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українців попередили про те, що був введений новий штраф, що досягає 17 тисяч гривень.

Також "Hyser" писав, що У Міносвіти зробили заяву щодо того, чого очікувати школярам 1 вересня.