11 травня в Україні відзначатимуть Родоницу або поминальний день.

Кінець цього тижня і початок наступного в Україні вважається поминальними. Залежно від регіону ці дні отримали назву Гробки, Радониця. Також є така назва як Проводи.

У церковних календарях Радониця завжди припадає на вівторок, тобто на 9-й день після Великодня, проводи - на другу неділю після свята або на понеділок (9-10 травня), а Червона Гірка - на неділю (9 травня).

Незважаючи на карантин практично у всіх регіонах України кладовища залишаються вільними для відвідувань. Але в той же час експерти закликають людей не забувати про пандемію коронавірусу і дотримуватися суворих правил карантину. В першу чергу це допоможе убезпечити себе від небезпеки і зберегти здоров'я.

Як розповів митрополит Черкаський і Чигиринський Іоанн, зазвичай Радониця (Проводи) нагадують велике міжсімейне застілля: родичі кладуть поверх могили солодощі і яйця, і самі сідають "пообідати" поруч, передає "Про все". Однак Православна Церква виступає проти такого формату.

"Перш за все ми радимо починати поминальний день у храмі, а не біля труни. Оскільки у Фоміно неділю (9 травня-Червона Гірка, або Фомін день неділя 2-е по Великодню, - Ред.) в храмах служать панахиди в пам'ять про спочилих рідних", - розповів він.

Якщо у людини немає можливості прийти в цей день в храм. То це можна зробити за кілька днів до. Можна замовити панахиду або сорокоуст.

"Покладати їжу на могили - не православно, її взагалі не можна класти поверх могили. Ми не підтримуємо переїдання і" напивання" на могилах, тим більше коли після людей залишається купа їжі і сміття на трунах і біля них", - зазначив протоієрей.

Раніше Hyser піал про те, що у церкві розповіли, як правильно поминати покійних.

Також писали, що українцям показали унікальну ікону, яка здатна на багато що.

Нагадаємо, що українцям розповіли про нові вихідні.