Українцям нагадали, як правильно поминати спочилих родичів у поминальні дні

Щороку на 9-й день після святкування Великодня відзначається Радониця, в народі її ще називають гробками, проводками. У цей день належить поминати покійних. Як правильно провести цей день, що можна і не можна робити, розповідає портал strana.

Цього року Радониця припадає на 11 травня. Оскільки ця дата припадає на вівторок - будній день, а на кладовищі прийнято ходити у вихідні напередодні, а саме в неділю 9 травня.

Слово "Радониця" утворено від слова "радість" і зовсім не випадково. У цей день православні християни радіють, що їхні рідні та близькі після смерті отримали вічне життя. У цей день не можна плакати і сумувати за покійними. Також на Радоницю люди всією сім'єю відвідують кладовище.

Як свідчать народні повір'я туди не ходять жінки, які чекають дитину, а також маленькі діти. Але в той же час офіційно це не забороняється, тому при бажанні вони також можуть бути присутніми.

Перед цим днем заведено прибирати могилки, класти квіти, а також цукерки, печиво і лампадку. Вже на кладовищі потрібно вшанувати покійних хвилиною мовчання. Також можна звернутися до померлих близьких і розповісти їм як у вас йдуть справи і як пройшов рік. Крім того, можна потриматися за пам'ятник або хрест. Побачивши людей, які просять милостиню, не варто відмовляти. Людині слід дати поминальні частування або монети. Після кладовища заведено приносити свої знайомим або сусідам пиріжки, цукерки. Їх слід попросити пом'янути ваших близьких. Звернувшись же до вас з таким проханням, її також слід прийняти, відмовлятися не можна. Також в цей день важливо помолитися.

Повернувшись додому належить накрити поминальний стіл, але він повинен бути досить скромним. У цей день прийнято подавати рибу, кутю, млинці, пиріжки і страви з яєць. Також можна приготувати ті страви, які любили покійні родичі. Поминальний обід повинен проходити спокійно: без гучної веселої музики та інших різних розваг. Найкраще поговорити про померлих рідних і близьких згадати про них найкраще. На Радоницю дозволяється вживання спиртного, але помірних кількостях. Рекомендується пити вино, але такого немає. Для того, щоб вшанувати пам'ять покійного, досить випити чашку компоту не цокаючись. Крім того, в цей день не можна займатися городом і виконувати іншу важку роботу по дому.

Раніше портал Hyser повідомляв, що 9 травня в Україні відзначають День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Також наш портал інформував, що українцям нагадали, що категорично заборонено робити на кладовищі в поминальні дні.

Нагадаємо, що українські музиканти виконали композицію до Великодня 12 мовами світу.