Українцям розповіли, що являє собою "податкова амністія"

В уряді хочуть зобов'язати українців віднести свої заощадження в банки та сплатити з них податок у розмірі 5%. Про це інформує портал finance.ua.

На початку поточного року глава держави Володимир Зеленський подав до парламенту проєкти законів, які дозволили б громадянам легалізувати майно і доходи, придбані за рахунок тіньових доходів. Для цього громадянам довелося б сплатити одноразовий податок. Очікується, що одноразове декларування має відбутися вже в найближчі роки, причому воно буде добровільним.

Найбільш спірним є законопроєкт №5153, в якому пропонувалося українцям віднести свої гроші в банк і сплатити з них податки. У документі говориться, що громадяни можуть на добровільній основі задекларувати частину майна або коштів, які вони знайшли за рахунок тіньових доходів.

Так, в 10-денний термін після декларування майна, яке було придбано за неоподатковувані гроші, людина повинна сплатити податок на легалізацію. Громадяни, кошти або майно яких знаходиться на території України будуть зобов'язані сплатити 5% від загальної вартості майна. Людям, які хочуть задекларувати майно, але воно знаходиться закордоном, доведеться сплатити на порядок більше - 9% від вартості.

Після цього все задекламоване майно стає законним і податкова вже не зможе пред'явити будь-які претензії. Важливо врахувати, що на гроші, які були отримані злочинним шляхом податкова амністія не поширюється. Тобто "узаконити" можна тільки зароблені, а не вкрадені кошти.

Голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев заявив, що податкова амністія дозволить заманити до державного бюджету близько мільярда доларів, якщо брати за основу ставку в 5%. Він зазначив, що вирішити декларувати майно чи ні будуть самі українці. Але якщо людина захоче вивести кошти з "тіні", то доведеться нести їх в банк, проте в який вибір знову-таки стоїть за самими українцями.

Раніше портал Hyser повідомляв, що українським пенсіонерам почнуть масово урізати пенсії.

Також наш портал інформував, що стали відомі категорії громадян, які можуть не розраховувати по субсидію.

Нагадаємо, що українці загрузли в боргах за комуналку.