В Україні знову подорожчає один з головних соціальних продуктів - гречка. Ціна хоч і буде високою, але не повинна перевищити 50 гривень за кілограм.

Про це заявив координатор експертної платформи НБУ Андрій Блінов. Пише видання "Главком".

За словами експерта, гречка почне дорожчати через Росію, яка є головним експортером крупи. Річ у тому, що країна припинила експорт на весь літній період.

Андрій Блінов запевнив українців, що гречка не буде дорожче 50 гривень за кілограм.

"Я думаю, що ні, попри те, що власне є певний дисбаланс між пропозицією і попитом. Думаю, що ціни дещо зростуть, але позначку в 50 грн. за кілограм точно ця культура не перетне", - зазначив експерт.

Також він повідомив, що якраз таки в літній період попит на крупу падає. Крім того, попит на таку продукцію в Україні помітно знижується, коли вона дорожчає. Андрій Блінов додав, що після збору врожаю гречка почне дешевшати.

Водночас як повідомляє "УНН"посилаючись на заяву Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, подальшого підвищення цін на гречку і дефіциту крупи не буде.

Мінекономіки підкреслює, що не очікує проблем на ринку гречки через тимчасову відмову Росії експортувати цю продукцію в Україну. Внутрішні потреби в гречці будуть повністю забезпечені.

Крім того, в поточному маркетинговому році станом на 1 травня 2021 року Україна експортувала 0,6 тис. тонн зерна гречки. За експертними підрахунками, імпортовано 46 тисяч тонн гречки. Тому, як вважають у Мінекономіки, підстав для виникнення дефіциту цієї продукції на ринку України немає.

Додамо, у квітні 2021 року середня споживча ціна на гречку знизилася на 0,4% до 40,06 грн/кг.

"Цінова стабілізація була досягнута завдяки впровадженню у 2021 році урядом нового напрямку державної підтримки аграріїв для стимулювання виробництва гречки, що призведе до поліпшення продовольчої безпеки й підвищить доступність цієї продукції для споживачів",- йдеться в повідомленні.

Раніше "Нyser" писав про те, що експерти прогнозують зниження ціни на яйця в межах 10-15%.

Також наш портал повідомляв, економічний експерт Олексій Дорошенко заявив про зростання цін на хліб і м'ясо.

Нагадуємо, у 2021 році, в порівнянні з минулим, хліб виріс в ціні на 12,5%.